Visste du att det är möjligt att få bra betalda jobb med kort utbildning? Kanske går du i tankarna om att börja plugga men känner dig tveksam över att hoppa på en lång högskoleutbildning med höga studieskulder och allt vad det kan innebära? Befinner du dig i fasen att du vill prova på något nytt och byta bana i karriären men utan att gå ner i lön?
Om du inte vill lägga flera år på studier men ändå ha en högkvalitativ utbildning med goda chanser till välbetalda jobb så har vi flera utbildningar som skulle passa dig. I den här artikeln listar vi
Nio exempel på bra betalda jobb med kort utbildning.
Distansinstitutet använder alla tänkbara metoder för inlärning. Det spelar ingen roll om du lär dig bäst genom att se, läsa, lyssna eller göra. För oss är det viktigt att du kan sätta ditt eget schema och utföra utbildningen i en takt som passar dig. Innehållet i alla våra utbildningar motsvarar en till fyra terminers studier men den faktiska tiden som våra deltagare använder för att bli färdiga kan vara mycket kortare än så eftersom du bestämmer själv när och hur mycket du vill plugga. Vägen till ett jobb är därför oftast snabbare med hjälp av våra utbildningar än t.ex. en universitetsutbildning eller yrkeshögskoleutbildning som innebär flera års studier. Nedan finner du några av våra utbildningar som alla erbjuder goda möjligheter till ett välavlönat jobb.
Projektledare
Är du en strukturerad person med goda kommunikationsfärdigheter? Då kan yrket som projektledare vara något för dig! En projektledares främsta uppdrag är att planera, strukturera och genomföra projekt utifrån en fastställd tidsram. Du behöver dessutom kunna kalkylera, bedöma risker samt presentera och rapportera hur projektet går. Behovet av projektledare är mycket stort inom i stort sett alla branscher och marknadslönen ligger mellan 35000-60000 kronor.
Vill du veta mer vad en projektledare gör kan du läsa mer här.
Rekryterare
Att hitta rätt person för rätt position är en av de viktigaste parametrarna för att företag ska nå sina affärsmål. Du som rekryterare har en avgörande roll i att lyckas med detta. En rekryterare kan antingen arbeta internt i en större organisation där rollen ofta enbart fokuserar på nyanställningar eller också på en byrå där uppgifterna kan vara mer varierande. Snittlönen för en rekryterare hamnar på cirka 43300 kronor i månaden.
PR-strateg
En PR-strateg kan hantera anseendet för en organisation eller en person genom bl.a. medierelationer. En PR-konsult, eller en person som är verksam inom public relations, jobbar med kommunikation där målet är att stärka ett varumärkes helhetsbild och image. Till skillnad från hur reklam vanligtvis fungerar så används PR på en mer strategisk nivå för att stärka ett varumärke och dess kommunikation på lång sikt. Medellönen för en PR-strateg är 42200 kronor per månad.
HR-koordinator
Är kommunikativ och självständig två adjektiv som passar in på dig? En HR-koordinator jobbar oftast på ett företags HR-avdelning och har arbetsuppgifter som kan vara av väldigt varierande karaktär. Till skillnad från till exempel en HR-assistent har du mer kvalificerade arbetsuppgifter samt en mer operativ roll då mycket av ditt arbete går ut på att genom din kunskap ge stöd till företagets chefer i dessa frågor. Yrkesrollen HR-koordinator och HR (Human Resources) som koncept har verkligen stigit i status och utvecklats genom tiden och lönespannet ligger nu mellan 30000-45000 kronor.
HR-specialist
Typiska arbetsuppgifter för en HR-specialist kan vara att arbeta med rekrytering, administrativa uppgifter, personalutveckling och avtalsfrågor. Arbetar du på ett stort bolag är det vanligast att du har en specialistroll inom ett specifikt HR-område som till exempel rekrytering eller arbetsmiljö. På mindre företag är det vanligast att du arbetar med mer varierande arbetsuppgifter. Din främsta uppgift är att bedöma och utveckla kompetensen på arbetsplatsen samt att stötta ledning och chefer i alla personalfrågor, oavsett storlek på bolaget. Vår utbildning till HR-specialist riktar sig främst till dig som läst HR-koordinator och/eller har arbetat några år med HR tidigare. Marknadslönen för HR-specialister ligger mellan 36 000 och 48 000 kronor per månad.
Löneadministratör
Tycker du om siffror och vill arbeta i nära kontakt med andra människor? Då är löneadministratör ett intressant yrke för dig. Som löneadministratör arbetar man med en blandning av ekonomiska och administrativa arbetsuppgifter. Antingen vill du byta karriär eller så är du redan utbildad inom ekonomi eller HR och vill vidareutveckla dig inom lön. Marknadslönen för löneadministratörer ligger mellan 31 000 och 38 000 kronor per månad.
Inredare
Intresset för inredning och behovet av inredare och inredningsdesigners har vuxit explosionsartat de senaste åren. Som inredare har du en väldigt kreativ roll där yrket till stor del påverkas av omvärlden och olika trender. I vår utbildning lär du dig bland annat att arbeta i och driva inredningsprojekt från första kundkontakt till färdigt inredningsförslag. Genomsnittslönen för en inredare ligger på 37 400 kronor.
Här kan du möta en våra studenter som studerat till inredare och läsa mer om yrket.
Samtalscoach
Allt fler människor vänder sig till coacher i olika sammanhang, och därför ökar behovet av coacher hela tiden. En samtalscoach fokuserar på nutid och framtid för att definiera och uppnå privata och yrkesmässiga mål för sina klienter till skillnad från en samtalsterapeut som i större utsträckning fokuserar på dåtid för att hitta mönster i beteenden hos sina klienter. Som samtalscoach hjälper du människor att hitta sin inre motivation och att växa till sin fulla potential, och vill du veta mer om vad det innebär att vara en samtalscoach kan du läsa här. Lönesnittet ligger på 33200 kronor i månaden.
Socialpedagog
En socialpedagog jobbar med människor som behöver stöd och hjälp, till exempel på grund av funktionsnedsättningar, utanförskap eller missbruk. Arbetsuppgifterna för en socialpedagog kan variera ganska mycket beroende på vilken verksamhet du arbetar inom men i grund och botten så är det viktigt att man har en personlighet som ser möjligheter, inte problem. Det är ett yrke med hög efterfrågan där arbetsförmedlingen spår att det kommer finnas stora möjligheter till jobb de kommande fem åren. Som socialpedagog kan du jobba med bland annat utsatta människor i alla åldrar från barn till åldringar och verksamheter som t.ex. HVB-hem, LSS-boenden eller stödboenden. Snittlönen för en socialpedagog är 30700 kronor i månaden.
Läs mer här om vad en socialpedagog gör.
Viktigt att tänka på när du väljer en kort utbildning
Väljer man en kortare utbildning kan man behöva gå kompletterande utbildningar senare i din karriär. Dock är det absolut viktigaste att få in en fot på arbetsmarknaden i den bransch du vill verka i, där våra utbildningar ger dig de bästa av förutsättningar för detta. Tänk också på att välja utbildning främst efter intresse och nyfikenhet, inte bara på vilken utbildning som ger mest lön! Observera att det vi presenterar är snittlöner men att det kan skilja sig åt mycket från olika arbetsgivare och var i landet du bor.
Har du något du undrar över? Här hittar du vanliga frågor och svar gällande våra utbildningar.
Här hittar du alla våra distansutbildningar.