fbpx

Börja plugga

Var du än är i livet har du säkert någon gång tänkt – “Jag kanske borde börja plugga?”. Och du är långt ifrån ensam. I dag har 44 procent av Sveriges befolkning i åldern 25-64 år läst vidare efter gymnasiet. Anledningarna till varför man gör det är många – man kanske vill byta karriär, kompetensutveckla sig inom sitt befintliga yrke eller kanske starta en egen verksamhet. En av fördelarna med att börja studera på Distansinstitutet är att du kan börja direkt! 

Säga upp sig och börja plugga?

Att ta beslutet att ta tjänstledigt eller säga upp sig för att börja plugga är för de allra flesta ett väldigt stort steg att ta. Det betyder inkomstbortfall och ofta CSN-lån som ska betalas tillbaka. 

Du kan faktiskt studera utan att behöva säga upp dig. Det finns alternativ till den traditionella utbildningsvägen. Genom att börja plugga på distans och läsa en utbildning på Distansinstitutet kan du fortsätta att jobba och plugga samtidigt. Allt som krävs är bra planering och tydliga mål.

Om du pluggat tidigare vet du ju vad det innebär. Har du t.ex. studerat på universitet eller högskola så är du förmodligen van att studera i grupp och ta in väldigt mycket information. Om du läst en yrkesutbildning är du säkert van vid ett lite högre tempo och en mer intensiv utbildningsperiod. 

Om du önskar större frihet och flexibilitet i dina studier kanske en utbildning på distans skulle passa dig.

Korta utbildningar kan ge jobb snabbt

Många tror att man behöver plugga i flera år för att få ett jobb som man vill ha, men det är ofta en felaktig bild. Idag finns det många andra alternativa vägar att ta än den traditionella och ofta långa universitetsutbildningen. Nu finns det mängder av yrkeshögskolor och kortare yrkesutbildningar som är inriktade på specifika yrken. Dessa brukar vara tendera att vara kortare och vara mellan 1-2 år långa. Ofta är även denna typ av utbildningar fokuserade på yrken där man ser att det finns ett behov på arbetsmarknaden, vilket också gör det lättare att få jobb efter avklarad utbildning.

Läs mer om bra betalda jobb med kort utbildning.

Det är aldrig för sent att börja plugga

Att börja studera efter 25

Tidigare har det varit en lite högre tröskel för många att börja plugga och omskola eller vidareutveckla sig vid en senare ålder. Man hängde helt enkelt kvar vid sin anställning och arbetade mycket längre på samma arbetsplats än idag och därmed var inte behovet av kompetensutveckling lika stort. Idag är är rörligheten på arbetsmarknaden mycket större och en arbetsgivare ifrågasätter inte ditt CV på samma sätt som tidigare om du varit anställd på flera olika företag. Snarare ses det som en tillgång och ett personligt driv. Yrkesutbildningar och distansutbildningar gör att ålder blir en sekundär parameter och fokus ligger istället på lärandet och utvecklandet.

Tips för dig som vill eller ska börja studera

1. Vad är du intresserad av?
Utgå från dig själv och dina intressen, och försök att inte påverkas av andra. Det gör det både lättare och roligare om du pluggar något du faktiskt vill lära dig.

2. Vad är du bra på?
Ofta så är man bra på saker som man inte alltid tänker på kan vara en fördel inom arbetslivet. Kanske hade du extra lätt för ett speciellt ämne i skolan eller så får du alltid höra att du är så himla ordningsam? Då kanske ett administrativt yrke som exempelvis administratör hade varit lämpligt. Det kan vara svårt att komma på vad man är bra på och ett tips kan då vara att fråga dina nära och kära.

3. Vilket sätt att studera passar dig?
Att sitta vid en skolbänk i flera år är inte för alla, men idag finns det många alternativ. Som vi nämnt tidigare så finns det en mängd olika sätt att studera idag med allt från kandidatutbildningar på universitet, till yrkeshögskolor eller yrkesutbildningar på distans. Kan du tänka dig att flytta för en specifik utbildning, vill du bo kvar där du gör idag eller vill du kanske kunna vara fri att bo var du än vill? Svar på dessa frågor kan också guida dig i djungeln på att välja rätt utbildning.

4. Se till att öva på din studieteknik!
När du väl har valt vilken utbildning du vill gå och ska börja plugga så är det viktigt att se till att man sköter sina studier. Något som underlättar detta är att ha en fungerande studieteknik. Det finns många olika studietekniker och det gäller att hitta ett sätt som passar just dig. Här kan du läsa våra bästa tips för bättre studieteknik.

Börja plugga hos Distansinstitutet

Vi har en vision om att ge alla människor möjlighet att utveckla sin inneboende talang och realisera sin fulla potential. Om du är intresserad av att börja plugga så har vi en bred utbildningsportfölj där man hittar utbildningar inom en mängd kategorier så som ekonomi, administration, kommunikation och HR. En av fördelarna med att studera via Distansinstitutet är att du kan börja när du vill, och styra din utbildningstakt utifrån dig själv. Så vänta inte, börja plugga redan idag och ta steget mot din nya karriär!

Här hittar du alla våra distansutbildningar.

Dela artikeln:

Nyfiken på distansstudier?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.