fbpx

Vad gör en socialpedagog?

Sara jobbar som socialpedagog på en kommunal högstadieskola. I den här artikeln delar hon med sig av sina erfarenheter inom sitt yrke, berättar om sina arbetsuppgifter och hur en vanlig arbetsdag kan se ut för en socialpedagog. Är du också nyfiken på att studera till socialpedagog? Missa inte Saras viktiga tips till dig som framtida socialpedagog-studerande i slutet på intervjun.


Namn: Sara
Yrkesroll: Socialpedagog
Arbetsgivare: Kommunal högstadieskola


Hej Sara! Kan du berätta lite om ditt yrke och dina arbetsuppgifter som socialpedagog?

 • Jag jobbar som socialpedagog på en skola sedan ungefär ett år tillbaka. Jag arbetar nära eleverna i små grupper och stöttar lärarna i deras mentorskap. Ibland har jag enskilda samtal med eleven, ibland med både elev och vårdnadshavare, och arbetar också nära elevhälsan. Man kan sammanfatta det som att min roll är spindeln i nätet för att främja elevernas närvaro, hälsa och välmående i skolmiljön.


Varför valde du att bli socialpedagog?

 • Jag jobbade som lärarassistent i många år, vilket innebar mycket tid en-till-en med eleverna. I rollen som socialpedagog har jag flera kontaktytor varje dag och får vara delaktig i det förebyggande arbetet för eleverna.


Vad är för- och nackdelarna med ditt jobb?

 • Fördelarna är att dagarna är väldigt varierande mellan klassrumstid, möten med olika funktioner samt lustfyllda spontana samtal med eleverna. Nackdelen är ibland att känna att jag inte räcker till, jag skulle vilja kunna stötta fler elever än vad jag gör idag. Min arbetsplats vill satsa på att skaffa fler socialpedagoger, så jag hoppas att de snart anställer en till!


Hur kan en vanlig arbetsdag som socialpedagog se ut?

 • En vanlig dag kan vara en ovanlig dag, det är stor variation. Ibland händer det att jag måste vara med i akuta situationer där elever snabbt behöver hjälp, och jag måste kontakta olika personer som är inblandade. Det är mycket klassrumstid och en hel del möten.


Vilka egenskaper är bra att ha i ditt yrke?

 • Man måste gilla människor såklart, vilja vara social och prata och skoja mycket med eleverna. Men det är också viktigt att kunna ta olika situationer på allvar så att eleverna känner sig betydelsefulla och lyssnade på.


Vad bör man tänka på innan börjar studera till socialpedagog?

 • Jag har en del pedagogiska utbildningar i ryggsäcken men framförallt har jag ett intresse för att hjälpa människor att känna sig sedda, det är viktigt att inför en sådan här roll känna att man verkligen vill hjälpa till. Du är där för dom människor som behöver en extra person i sitt liv som stöttar och lyssnar, varje dag, oavsett om du jobbar som socialpedagog på en skola eller inom någon annan instans.


Tack Sara! Slutligen, har du några tips eller rekommendationer till framtida socialpedagog-studerande?

 • Mitt tips är bara att prova på, det visar sig snabbt om du har intresse eller inte för området. Men DU behövs, det är ett område med stort behov av kompetens och man får mycket tillbaka av eleverna. 

 

Vad är socialpedagogik?

Socialpedagogik är en blandning av flera olika kunskapsområden (förutom pedagogik och sociologi), till exempel socialt arbete, socialpsykologi, psykologi, psykiatri och rättsvetenskap. Det används för att stötta barn, unga och vuxna i samhällets olika lärande- och livssituationer, till exempel i skolan, på arbetsplatser och i vardagen. Socialpedagogik kan definieras som en praktik där man använder pedagogiska och sociala metoder för att stödja människor i att hantera och övervinna sina sociala och personliga svårigheter. 

Rollen som socialpedagog

En socialpedagog spelar en viktig roll i samhället genom att erbjuda stöd och hjälp till människor som befinner sig i olika svåra livssituationer. För att kunna arbeta som socialpedagog krävs utbildning och kompetenser inom områden som socialt arbete, pedagogik och psykologi.

Vanliga arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna för en socialpedagog kan variera ganska mycket beroende på vilken verksamhet du arbetar inom. En socialpedagog har en bred uppsättning uppgifter som syftar till att stödja och hjälpa människor att nå sin fulla potential. Några av de vanligaste uppgifterna inkluderar:

Stöd och handledning: En socialpedagog erbjuder individuellt stöd och handledning för att hjälpa människor att hantera sina utmaningar och utvecklas på olika områden i livet.

Utredningar och planering: Socialpedagogen kan vara involverad i utredningar av klienters behov och förutsättningar för att kunna skapa individuella planer och insatser.

Samarbete med andra yrkesgrupper: En socialpedagog arbetar ofta i team och samarbetar med andra yrkesgrupper som socialarbetare, psykologer och lärare för att ge en helhetsbild och bästa möjliga stöd till klienterna.

Vilka egenskaper behövs för att arbeta som socialpedagog?

Några viktiga egenskaper för att arbeta som socialpedagog inkluderar empati, lyhördhet, flexibilitet och förmågan att skapa förtroendefulla relationer med klienter.

Vad är skillnaden mellan en socialpedagog och en socionom?

Arbetet som socialpedagog och socionom har många likheter då båda yrkena fokuserar på det sociala arbetet med människor. Den främsta skillnaden mellan en socialpedagog och en socionom är att en socialpedagog har en mer praktisk inriktning medan en socionom har en mer administrativ roll.

Framtidsutsikt för socialpedagoger

Framtidsutsikterna för socialpedagoger är lovande enligt Arbetsförmedlingen, som bedömer att det finns goda möjligheter till arbete för yrkesgruppen i framtiden. Det innefattar arbete med utsatta människor i alla åldrar från barn till åldringar och verksamheter som t.ex. HVB-hem, LSS-boenden eller stödboenden.

Vilken lön har en socialpedagog?

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ligger löneläget för socialpedagoger på ett genomsnitt av 32 500 kronor per månad före skatt*. Siffran är ett genomsnitt och inkluderar alla kön, åldrar, utbildningsbakgrunder och sektorer. Observera att lönen kan variera stort beroende på vilken arbetsgivare du arbetar för, i vilken region du jobbar och huruvida arbetsgivaren använder sig av individuell lönesättning. Se SCB:s webbplats för mer detaljerad lönestatistik.

*2021 års lönestatistik.

Utbilda dig till socialpedagog

Lär dig att stötta och hjälpa utsatta människor på ett professionellt sätt i rollen som socialpedagog. Vår utbildning till socialpedagog hålls av Lena Westerberg Lind, med över 40 års erfarenhet från det socialpedagogiska fältet. Lena är socionom i grunden och har genom åren varit verksam som socialsekreterare, flyktingsamordnare, kurator inom skolans alla stadier, barn och ungdomspsykiatri samt vuxenpsykiatri.

I utbildningen kommer du få en gedigen bas att stå på som ger dig kunskap om dig själv men också förståelse för andras utanförskap kommer du att få redskap som gör dig trygg i att stödja andra människor.

Dela artikeln:

Spela video

Socialpedagog

 • Socialpedagog utbildning
 • Nöjd-kund-garanti
 • Diplom efter godkänt slutprov
 • Certifikat efter godkänd praktik
 • All litteratur ingår i priset
4.6 (536 recensioner)
Studietid:
Motsvarar tre terminer
Tiden att genomföra de 207 momenten påverkas av förkunskaper och studievana.
Pris inkl. moms:
22 500 kr
Till utbildningen

Betala tryggt med

Dela artikeln: