fbpx

Vad gör en socialpedagog?

Sara jobbar som socialpedagog på en kommunal högstadieskola. I den här artikeln delar hon med sig av sina erfarenheter inom sitt yrke, berättar om sina arbetsuppgifter och hur en vanlig arbetsdag kan se ut för en socialpedagog. Är du också nyfiken på att studera till socialpedagog? Missa inte Saras viktiga tips till dig som framtida socialpedagog-studerande i slutet på intervjun.


Namn: Sara
Yrkesroll: Socialpedagog
Arbetsgivare: Kommunal högstadieskola


Hej Sara! Kan du berätta lite om ditt yrke och dina arbetsuppgifter som socialpedagog?

 

 • Jag jobbar som socialpedagog på en skola sedan ungefär ett år tillbaka. Jag arbetar nära eleverna i små grupper och stöttar lärarna i deras mentorskap. Ibland har jag enskilda samtal med eleven, ibland med både elev och vårdnadshavare, och arbetar också nära elevhälsan. Man kan sammanfatta det som att min roll är spindeln i nätet för att främja elevernas närvaro, hälsa och välmående i skolmiljön.


Varför valde du att bli socialpedagog?

 • Jag jobbade som lärarassistent i många år, vilket innebar mycket tid en-till-en med eleverna. I rollen som socialpedagog har jag flera kontaktytor varje dag och får vara delaktig i det förebyggande arbetet för eleverna.


Vad är för- och nackdelarna med ditt jobb?

 • Fördelarna är att dagarna är väldigt varierande mellan klassrumstid, möten med olika funktioner samt lustfyllda spontana samtal med eleverna. Nackdelen är ibland att känna att jag inte räcker till, jag skulle vilja kunna stötta fler elever än vad jag gör idag. Min arbetsplats vill satsa på att skaffa fler socialpedagoger, så jag hoppas att de snart anställer en till!


Hur kan en vanlig arbetsdag som socialpedagog se ut?

 • En vanlig dag kan vara en ovanlig dag, det är stor variation. Ibland händer det att jag måste vara med i akuta situationer där elever snabbt behöver hjälp, och jag måste kontakta olika personer som är inblandade. Det är mycket klassrumstid och en hel del möten.


Vilka egenskaper är bra att ha i ditt yrke?

 • Man måste gilla människor såklart, vilja vara social och prata och skoja mycket med eleverna. Men det är också viktigt att kunna ta olika situationer på allvar så att eleverna känner sig betydelsefulla och lyssnade på.


Vad bör man tänka på innan börjar studera till socialpedagog?

 • Jag har en del pedagogiska utbildningar i ryggsäcken men framförallt har jag ett intresse för att hjälpa människor att känna sig sedda, det är viktigt att inför en sådan här roll känna att man verkligen vill hjälpa till. Du är där för dom människor som behöver en extra person i sitt liv som stöttar och lyssnar, varje dag, oavsett om du jobbar som socialpedagog på en skola eller inom någon annan instans.


Tack Sara! Slutligen, har du några tips eller rekommendationer till framtida socialpedagog-studerande?

 • Mitt tips är bara att prova på, det visar sig snabbt om du har intresse eller inte för området. Men DU behövs, det är ett område med stort behov av kompetens och man får mycket tillbaka av eleverna. 

 

Vad är socialpedagogik?

Socialpedagogik är en blandning av flera olika kunskapsområden (förutom pedagogik och sociologi), till exempel socialt arbete, socialpsykologi, psykologi, psykiatri och rättsvetenskap. Socialpedagogik används för att stötta barn, unga och vuxna i samhällets olika lärande- och livssituationer, till exempel i skolan, på arbetsplatser och i vardagen. 


Vilken lön har en socialpedagog?

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ligger löneläget för socialpedagoger på ett genomsnitt av 32 500 kronor per månad före skatt*. Siffran är ett genomsnitt och inkluderar alla kön, åldrar, utbildningsbakgrunder och sektorer. Observera att lönen kan variera stort beroende på vilken arbetsgivare du arbetar för, i vilken region du jobbar och huruvida arbetsgivaren använder sig av individuell lönesättning. Se SCB:s webbplats för mer detaljerad lönestatistik.

*2021 års lönestatistik.

 

Dela artikeln:

Spela video

Socialpedagog

 • Socialpedagog utbildning
 • Nöjd-kund-garanti
 • Diplom efter godkänt slutprov
 • Certifikat efter godkänd praktik
 • All litteratur ingår i priset
4.6 (458 recensioner)
Studietid:
Motsvarar tre terminer
Tiden att genomföra de 207 momenten påverkas av förkunskaper och studievana.
Pris inkl. moms:
22 500 kr
Till utbildningen

Betala tryggt med

Dela artikeln: