fbpx

Dags att byta jobb och karriär?

Efter några år på samma arbetsplats är det helt naturligt om du tröttnar på ditt jobb och ser dig om efter andra utmaningar. Du kanske har insett att ditt jobb inte ger dig tillräckligt med utveckling, att du inte kommer vidare eller att den där chefen aldrig kommer att förändras. Gör ett litet miniquiz och se om du är redo för att byta jobb och/eller byta karriär!

Svara ja eller nej på följande frågor:

 1. Jag har mer än en gång tänkt att jag bör utöka min kompetens.
 2. Jag ser inte fram emot att gå till jobbet.
 3. Mina kollegor är bra men min chef ser mig inte.
 4. Jag känner ofta att jag inte utvecklas.
 5. Jag har mer än en gång känt att det är dags att gå vidare.

Har du svarat ja på mer än en fråga är det dags för dig att fundera på vad nästa steg i din karriär är.

Räcker det att bara byta jobb?

Om det har blivit tydligt för dig att det är dags att gå vidare så kan det vara värt att utvärdera din nuvarande situation, också för att ta reda på åt vilket håll du ska gå härnäst. 

 • Vad trivs du med på jobbet?
 • Vad trivs du inte med?
 • Vad saknar du?
 • Vad skulle du vilja mer av?
 • Vad skulle krävas av dig för att få det?

Det är inte enkla frågor men genom att utvärdera din nuvarande situation kommer det att bli enklare att inte hamna i samma fälla igen. Ta en penna och ett papper eller öppna din mobil – skriv ner svaren på ovanstående frågor. Underskatta inte kraften i att just skriva ner dina tankar. Låt det sedan ligga i en vecka och läs sedan upp det för dig själv högt. Känner du fortfarande samma saker? Har något förstärkts?

När du känner att svaren är tydliga har du en bra analys av var du är nu och det är dags att börja fundera på hur du kan ta dig vidare. Skulle ett nytt jobb räcka? Eller är det kanske dags att helt byta bransch?

Byta karriär – vad innebär det för dig?

Att byta karriär kan vara ett stort steg men det behöver inte vara livsomvälvande. Ofta är det så att tankarna funnits länge och när steget väl är taget så släpper mycket frustration. Du behöver satsa på dig själv och det är bara du som kan ta dig framåt! 

Fundera på vad det skulle innebära rent konkret att byta karriär. Behöver du en utbildning? Hur ska du i sådana fall studera? Krävs någon typ av certifikat eller räcker diplom? Har du kontakter inom den branschen?

Gör klart för dig själv varför du ska gå vidare och byta karriär. När modet sviker är det skönt att både kunna höra och läsa sina egna ord som motivation.

Vi vet att det kan vara läskigt att lämna sin bekvämlighetszon och våga kasta sig ut i det okända. Kanske underlättar det om du visste att det fanns kvalificerade yrkesutbildningar utan krav på tid och plats? En distansutbildning kan hjälpa att ta det viktiga första steget mot att byta karriär. På Distansinstitutet kan du dessutom jobba och plugga samtidigt.

Tips på steg att ta om du vill byta jobb eller karriär

Uppdatera din LinkedIn profil

När man ska byta jobb är Linkedin ett väldigt bra hjälpmedel och därför är det viktigt att se till att man har en bra och uppdaterad profil. Börja med att gå igenom och se till att din profil är aktuell och innehåller de viktigaste bitarna från din tidigare erfarenhet. Se även till att ha ett foto som är representabelt då det är genom fotot du ska göra ett professionellt första intryck på din framtida arbetsgivare. När detta är gjort kan du antingen ta hjälp av plattformens funktioner för att leta upp och söka jobb men du kan även ta hjälp av ditt nätverk genom att skriva ett inlägg där du berättar att du är sugen på att byta jobb och vad du eftersöker.

Vad vore ett logiskt nästa steg för dig i din karriär?

Kanske finns ditt nästa jobb inom ditt nuvarande företag och till och med på samma avdelning och då är det bra att tidigt ha en tydlig målsättning om vart du vill. Det är stor risk att andra på din arbetsplats vill åt samma kommande tjänster och därför är det viktigt att ligga i framkant så att du blir det självklara valet när tjänsten väl ska tillsättas. Du kan självklart testa att hitta ett nytt jobb hos en annan arbetsgivare och se om du trivs bättre – om inte så kan du vara mer säker på det är själva yrket som är problemet.

Det är också bra att utgå ifrån arbetsuppgifter som du trivs med eller har en naturlig fallenhet för när du ska välja vad du vill arbeta med. Har du något fritidsintresse som du kanske skulle ha nytta av i något yrke?

Se över vilka kvalifikationer som krävs inför ditt karriärsbyte

Har du koll på vilka kompetenser som är mest efterfrågade just nu av arbetsgivare? Genom att noggrant se över sina möjligheter och inte förhasta sig med att byta jobb så ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att hitta ett yrke du kommer att trivas med. Kanske krävs det en utbildning eller en viss typ av tidigare arbetserfarenhet. Om du har en helt annan erfarenhet än den som eftersöks så behöver det inte vara en nackdel. Det kan istället vara en fördel då du kan komma med nya infallsvinklar och utveckla teamet på ett sätt som någon utan din erfarenhet inte kunnat bidra med.

Behöver du någon utbildning inom området?

Om du behöver plugga för att skaffa de kvalifikationer som krävs så finns det en mängd olika alternativ idag och flera olika utbildningsvägar att gå. Hos oss erbjuder vi en mängd olika distansutbildningar som kan hjälpa dig att ta första steget mot din nya karriär.

Ta kontakt med rekryteringsföretag

Genom att kontakta en rekryteringsbyrå så kan du dels få mer information kring vilka kvalifikationer och egenskaper som krävs men också hjälp med att söka ditt nya jobb. Detta är något du kan göra tidigt i processen för att få mer kött på benen och dessutom etablera en kontakt som kan hjälpa dig sen när du väl är redo.

Glöm inte att avsluta på ett bra sätt på ditt nuvarande jobb

När du väl bestämt dig för att byta karriär och börja på ett nytt jobb är det superviktigt att du avslutar den gamla tjänsten på ett bra sätt. Dels så vet man aldrig vem man kommer arbeta med i framtiden och du kanske även vill att dina kollegor och din gamla arbetsplats ska vara referenser åt dig i kommande arbetsansökningar.

Dela artikeln:

Nyfiken på distansstudier?

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.