fbpx

Dags att byta jobb och karriär?

Efter några år på samma arbetsplats är det helt naturligt om du tröttnar på ditt jobb och ser dig om efter andra utmaningar. Du kanske har insett att ditt jobb inte ger dig tillräckligt med utveckling, att du inte kommer vidare eller att den där chefen aldrig kommer att förändras. Gör ett litet miniquiz och se om du är redo för att byta jobb och/eller byta karriär!

Svar ja eller nej på följande frågor:

  1. Jag har mer än en gång tänkt att jag bör utöka min kompetens.
  2. Jag ser inte fram emot att gå till jobbet.
  3. Mina kollegor är bra men min chef ser mig inte.
  4. Jag känner ofta att jag inte utvecklas.
  5. Jag har mer än en gång känt att det är dags att gå vidare.

Har du svarat ja på mer än en fråga är det dags för dig att fundera på vad nästa steg i din karriär är.

Räcker det att bara byta jobb?

Om det har blivit tydligt för dig att det är dags att gå vidare så kan det vara värt att utvärdera din nuvarande situation, också för att ta reda på åt vilket håll du ska gå härnäst. 

  • Vad trivs du med på jobbet?
  • Vad trivs du inte med?
  • Vad saknar du?
  • Vad skulle du vilja mer av?
  • Vad skulle krävas av dig för att få det?

Det är inte enkla frågor men genom att utvärdera din nuvarande situation kommer det att bli enklare att inte hamna i samma fälla igen. Ta en penna och ett papper eller öppna din mobil – skriv ner svaren på ovanstående frågor. Underskatta inte kraften i att just skriva ner dina tankar. Låt det sedan ligga i en vecka och läs sedan upp det för dig själv högt. Känner du fortfarande samma saker? Har något förstärkts?

När du känner att svaren är tydliga har du en bra analys av var du är nu och det är dags att börja fundera på hur du kan ta dig vidare. Skulle ett nytt jobb räcka? Eller är det kanske dags att helt byta bransch?

Byta karriär – vad innebär det för dig?

Att byta karriär kan vara ett stort steg men det behöver inte vara livsomvälvande. Ofta är det så att tankarna funnits länge och när steget väl är taget så släpper mycket frustration. Du behöver satsa på dig själv och det är bara du som kan ta dig framåt! 

Fundera på vad det skulle innebära rent konkret att byta karriär. Behöver du en utbildning? Hur ska du i sådana fall studera? Krävs någon typ av certifikat eller räcker diplom? Har du kontakter inom den branschen?

Gör klart för dig själv varför du ska gå vidare och byta karriär. När modet sviker är det skönt att både kunna höra och läsa sina egna ord som motivation.

Vi vet att det kan vara läskigt att lämna sin bekvämlighetszon och våga kasta sig ut i det okända. Kanske underlättar det om du visste att det fanns kvalificerade yrkesutbildningar utan krav på tid och plats? En distansutbildning kan hjälpa att ta det viktiga första steget mot att byta karriär. På Distansinstitutet kan du dessutom jobba och plugga samtidigt.

Läs också: Korta utbildningar på distans

Dela artikeln: