fbpx

Utbildningar som ger jobb

Att studera och lära sig nya saker kan vara riktigt roligt och uppfriskande. Studietiden kan vara den mest spännande tiden i livet, då man kanske flyttar till en annan stad, får nya vänner och kunskaper. Men att plugga är inte för alla. Vissa trivs inte alls i skolbänken, kanske på grund av koncentrationssvårigheter, prestationsångest eller av helt andra orsaker. 

För många kanske utbildning är ett nödvändigt ont, ett steg på vägen mot att nå sitt mål om en anställning i en viss bransch. Om så är fallet för dig, kan det vara viktigt att kika extra noga på utbildningar som leder till jobb, och välja en av de yrkeskategorier som har stor efterfrågan på arbetsmarknaden. 

 

Utbildningar som ger jobb

Det verkar fortfarande som om utbildning blir en allt mer avgörande faktor för att säkra anställning. Att ha avslutat gymnasiet är oftast en grundläggande förutsättning, men det krävs ofta även en fortsatt utbildning så som yrkes- eller universitetsutbildning. ”Arbetsmarknaden har återhämtat sig starkt efter pandemin och vi bedömer att det över lag finns stora möjligheter till arbete inom många yrken, men då krävs oftast en utbildning”, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har publicerat prognoser för arbetsmarknaden fram till 2026 och menar att underskottet på utbildad arbetskraft väntas vara 100 000 personer. Över hälften, 55 procent av dem, skulle behövas inom hälso- och sjukvård samt olika pedagogiska yrken som lärare och förskollärare. Även socialpedagoger och socialsekreterare bedöms ha en brist och därmed goda chanser till jobb de kommande åren. 

Yrken med hög konkurrens

De bedömer att det är högst konkurrens för dessa yrken, och därmed svårare att få jobb som:

  • Banktjänsteman
  • Chefssekreterare
  • Fastighetsmäklare
  • Finansanalytiker
  • Fotograf
  • Grafisk formgivare
  • Informatör
  • Journalist
  • Musiker

Yrken med god framtidsprognos

Framtid.se bedömer att arbetsmarknaden ser god ut för dessa yrken de kommande 5-10 åren. De vi listar nedan kan du alla studera till hos Distansinstitutet:

Det finns inga utbildningar som garanterar jobb efter avslutad examen, men det finns yrkeskategorier där chansen att få jobb är mycket stor. Vilka yrkeskategorier som har hög efterfrågan på personal skiftar vanligtvis efter ett par år, därför är det viktigt att ha koll på statistik från exempelvis arbetsförmedlingen. Där kan du själv hitta yrkesprognoser för över 180 olika yrken, baserat på data från SCB.

En förutsättning för att du ska få jobb efter avslutad utbildning är så klart att du är skötsam, kommer i tid och att du har minst en bra rekommendation från en tidigare arbetsgivare eller från någon annan person som kan intyga att du är en bra rekrytering. 

 

Vilka jobb ger hög lön?

Hög lön är inte alltid direkt korrelerat till yrken där det är lätt att få jobb, men i vissa fall är det så. För att kunna haffa ett sådant jobb gäller det att utbilda sig inom något väldigt nischat som väldigt få personer kan. Ett exempel på det kan vara till exempel utvecklare inom ett visst avancerat programmeringsspråk. Här kan du läsa om hur lönestatistiken ser ut för de yrken som vi på Distansinstituet erbjuder utbildning inom.


Läs här:
Vilken utbildning ger mest lön?

 

Korta distansutbildningar med bra lön

Om du vill landa ett jobb som enligt snittlönen kan ge över 35 000 kr i lön, ska du kika extra nog på:

Här kan du läsa mer om välbetalda jobb där det inte krävs en lång utbildning.

Utbildningar hos Distansinstitutet

Vi erbjuder utbildningar på distans inom många av de yrken där framtidsutsikterna är goda när det kommer till jobbmöjligheter. Tillsammans med landets främsta ämnesexperter erbjuder vi yrkesutbildningar som ger dig de kunskaper och kompetenser som arbetslivet kräver idag. Du väljer själv tid, studietakt och plats för dina studier och det fungerar lika smidigt via en dator, surfplatta eller mobil. 


Lycka till med dina framtida studier!

Dela artikeln:

Nyfiken på distansstudier?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.