En upphandlare arbetar med att köpa in produkter och/eller tjänster för den offentliga sektorn, det vill säga verksamheter inom stat, kommun och landsting som till största del finansieras av skattemedel. Sjukvård, skolor, polis och försvarsmakten är exempel på verksamheter inom den offentliga sektorn.
Lagen om offentlig upphandling (LOU) reglerar inköp för den dessa verksamheter och ser till att offentliga inköp blir konkurrensutsatta och att skattemedel används så effektivt som möjligt. Beroende på var du arbetare kan du som upphandlare ha en särskild inriktning, till exempel bygg, IT eller konsulttjänster.
Vad har en upphandlare för lön?
Vad du tjänar som upphandlare beror bland annat på vilket utbildning och tidigare erfarenhet du har. Enligt Lönestatistik ligger löneläget för upphandlare på ett genomsnitt av 39 000 kronor per månad före skatt. Siffran är ett genomsnitt och inkluderar alla kön, åldrar, utbildningsbakgrunder och sektorer. Observera att lönen kan variera beroende på vilken arbetsgivare du arbetar för, i vilken region du jobbar och huruvida arbetsgivaren använder sig av individuell lönesättning. Se Lönestatistik.se för mer detaljerad lönestatistik.
Läs också: Vilken utbildning ger mest lön?
Utbilda dig till upphandlare
Karin Boström är ansvarig för Distansinstitutets utbildning till upphandlare. Hon har lång erfarenhet av upphandling och lagen om offentlig upphandling (LOU). Inga förkunskaper eller behörigheter krävs för denna utbildning.
En yrkesverksam upphandlare berättar
Namn: Jeanette
Yrkesroll / titel: Upphandlare på en statlig myndighet
Berätta om ditt yrke, vad gör en upphandlare?
Jag jobbar som upphandlare inom en statlig myndighet vilket innebär att jag har lagen om offentlig upphandling som en grund I mitt arbete. Mitt arbete är väldigt omväxlande och ingen upphandling är den andra lik. Ofta hamnar jag i situationer där jag behöver tolka avtal och samverka med andra specialister, till exempel jurister, vilket gör att det är ett väldigt utvecklande och spännande yrke. Det är också roligt att se resultat av den upphandling jag gjort, vad det faktiskt blir av det.
Varför valde du att jobba med upphandling?
Jag började som inköpare inom den privata sektorn av en slump och upptäckte då att det var väldigt roligt och utvecklande, jag gillar kontakten med leverantörer och marknad samtidigt som man ska göra så bra affärer som möjligt. Jag har senare vidareutbildat mig och jobbar nu som offentlig upphandlare inom staten.
Vad är för- och nackdelarna med ditt jobb?
Fördelarna med mitt jobb är att det är omväxlande, utmanande, mycket samverkan med andra människor, jag lär sig hela tiden nya saker. Nackdelarna kan vara att det ibland är svårt att förstå och förutse hur det jag gör kommer att påverka leverantörerna i våra avtal och kontrakt. Ibland kan jag uppleva att lagen om offentlig upphandling gör att det begränsar mig att göra den bästa affären, dock finns den där för att värna om konkurrens och för att alla ska behandlas lika vilket jag tycker är väldigt viktigt.
Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?
Att delta i möten med olika projektgrupper som jag ingår i, är en stor del av min vardag. Min kompetens kommer in när vi behöver köpa in produkter och/eller tjänster som behövs för att kunna slutföra olika typer av projekt. Jag jobbar med förfrågningsunderlag och att få ihop helheten, annonserar upphandlingen och har kontakten med leverantörerna som lämnar anbud. Jag hjälper sedan till i kontraktet när själva arbetet börjar ifall det blir tvister eller missuppfattningar hur man ska tolka det avtal vi skrivit.
Vilka egenskaper är bra att ha när man arbetar med upphandling?
Egenskaper som är bra att ha i mitt yrke är att vara ödmjuk, engagerad, driven, prestigelös och nyfiken.
Vad bör man tänka på innan man börjar studera till upphandlare?
Om man vill studera till offentlig upphandlare så bör man tänka på att det inte är samma sak som att jobba som inköpare inom privata sektorn eftersom mycket styrs via Lagen om statlig upphandling (LOU).
Har du några tips eller rekommendation du vill ge till framtida studenter som är intresserade av att jobba med upphandling?
Satsa på detta yrke, det är väldigt rolig! Det ger också en bra grund om man sedan vill fortsätta utvecklas inom ett företag och andra roller då upphandling/inköp ofta är en del som berör många delar i ett företag. Det är också brist på upphandlare i Sverige och många företag både inom stat och kommun behöver rekrytera inom den närmaste framtiden.
Här hittar du vår distansutbildning till Upphandlare.