fbpx

Vad ska jag plugga?

Funderar du på vad du ska göra efter gymnasiet eller har du tröttnat på ditt nuvarande jobb och börjar bli sugen på att gå tillbaka till skolbänken? Distansinsitutet erbjuder flera olika spännande yrkesutbildningar på distans och du kan börja precis när du vill! 

 

Hur ska jag välja utbildning?

Vissa har ett drömyrke och har vetat vad de vill bli eller plugga till sedan de var små – men för andra är det andra faktorer som spelar in när man väljer utbildning. Det är inte självklart för alla exakt vad de vill studera och det är helt okej. Ibland måste man fundera lite och känna efter innan man kan besluta sig. Det beror ju såklart också på var i livet man befinner sig. Om man är ung och precis har gått ut gymnasiet kan det ju vara svårt att veta precis vad som passar en till skillnad från om man är mitt i livet och då kanske hunnit med några olika yrken med olika arbetsuppgifter.

 

Tips för att hitta rätt

Hur ska du då tänka när du ska välja utbildning, om du inte har något direkt drömyrke? Ett sätt kan vara att skriva plus- och minus-listor. Utgå till exempel från frågorna nedan och lista för- och nackdelar med olika typer av yrken beroende på vilka intressen du har, din personlighet och vilka kunskaper och färdigheter du har eller vill ha i framtiden. Frågor som lön, utvecklingsmöjligheter och framtidsutsikter kan också vara bra att ha med i beräkningen när du väljer vad du ska plugga.

 

  • Vilka yrken intresserar dig? 
  • Vad kan du se dig själv arbeta med i framtiden? 
  • Vad är du naturligt bra på?
  • Inom vilka områden kommer det att finnas jobb i framtiden?
  • På vilket sätt vill du göra skillnad?

 

Vissa utbildningar ger kunskaper som kan vara jättebra att ha med sig i ryggsäcken även om du senare väljer en annan bana. Är utbildningen inom ditt intresseområde så kan du ju bygga vidare på den längre fram och då ha extra kompetens och kunskap inom just det området. 

 

Plugga något som intresserar dig!

Att studera något som man är intresserad av och tycker är kul gör ju att förutsättningarna för att lyckas är större än om man väljer något på grund av vad t.ex. ens föräldrar, partner eller kompisar tycker att man ska plugga.

Här hittar du våra utbildningar med start varje dag, året om!

Dela artikeln:

Nyfiken på distansstudier?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.