Hållbarhet och miljöfrågor spelar en allt större roll i samhället. Det gör att företag, organisationer och myndigheter är i behov av att hitta sätt att minska sin miljöpåverkan och arbeta mot en hållbar framtid. Vem vet hur man gör det då? Jo, en miljöstrateg! I den här artikeln förklarar vi vilka arbetsuppgifter man har och hur arbetsmarknaden ser ut för den som väljer att bli miljöstrateg.
Vad gör man som miljöstrateg?
Att jobba som miljöstrateg innebär att man jobbar med miljö- och hållbarhetsfrågor. Man är expert på att hjälpa företag och organisationer att utveckla och implementera strategier för att minska deras negativa miljöpåverkan. Genom att analysera data, skapa handlingsplaner och samarbeta med olika avdelningar inom organisationen, arbetar miljöstrategen för att integrera ett hållbarhetstänk i alla verksamhetsområden. Miljöstrategens arbete spelar en viktig roll för att säkerställa att företag och organisationer aktivt bidrar till en hållbar utveckling.
En miljöstrategs arbetsuppgifter
En miljöstrategs arbetsdag är varierad och omfattar en rad olika uppgifter som handlar om att främja hållbarhet inom organisationen. Här är några av de vanligaste arbetsuppgifterna:
- Utveckla hållbarhetsstrategier
- Samordna, leda och kommunicera olika initiativ rörande hållbarhetsfrågor som bland annat energifrågor och avfallshantering
- Förebyggande arbete som kan reducera företags miljöpåverkan
- Rådgivning och utbildning inom hållbarhetsfrågor
- Driva miljöprojekt
- Se till att företaget följer de bestämmelser som finns i miljöbalken
Personliga egenskaper
För att trivas i rollen som miljöstrateg är det fördelaktigt att ha vissa egenskaper. Först och främst är det bra att ha ett intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor. Det egna engagemanget är en viktig del i att vilja utveckla dig själv och ditt arbete. Att samtidigt ha en analytisk förmåga, kunna lösa problem och ha god samarbetsförmåga är viktiga egenskaper att ha. Om du även har lätt att kommunicera, planera och strukturera arbete kan en karriär som miljöstrateg vara något som passar dig.
Arbetsmarknad
Efterfrågan på miljöstrateger ökar i takt med att samhället ställer högre krav på hållbarhet och att fler företag och organisationer inser vikten av att ta sitt ansvar för miljön. De skapar stora möjligheter på arbetsmarknaden för miljöstrateger både inom privat sektor som företag, industrier och konsultföretag samt inom offentlig sektor som myndigheter och ideella organisationer.
Enligt fackförbundet Naturvetarna förväntas arbetsmarknaden för miljöstrateger vara stabil de närmsta åren. Det är bland annat ökade miljöregleringar, hållbarhetskrav från konsumenter och internationella avtal som driver på detta samtidigt som fler söker sig till jobb inom miljö och hållbarhet.
Miljöstrateg lön
Lönen för en miljöstrateg kan variera beroende på flera faktorer som utbildningsnivå, erfarenhet, arbetsgivare och geografisk placering. Enligt SCB ligger medellönen för en miljöstrateg i Sverige runt 40 000 kronor per månad före skatt.
Utbildning och karriärvägar
För att bli miljöstrateg krävs vanligtvis en relevant utbildning inom miljövetenskap, miljöteknik eller liknande områden. Du kan studera till miljöstrateg på distans eller skaffa en kandidatexamen och på så sätt finns det olika vägar in i yrket.
Det finns sedan flera karriärvägar att ta. Att jobba strategiskt med olika miljöfrågor öppnar dörrar till roller som miljöchef, att jobba som konsult och att forska och utveckla metoder inom hållbarhet.
Utbilda dig till miljöstrateg hos Distansinstitutet
Vår distansutbildning till miljöstrateg hålls av Åsa Stenborg som har över 20 års erfarenhet av miljö-och hållbarhetsfrågor. Hon har arbetat som verksam interimschef och konsult i olika sektorer och branscher samt drivit egen konsultbyrå i 10 år. Som miljöstrateg från Distansinstitutet kommer du kunna arbeta inom både näringsliv och offentlig sektor med hållbarhet för både människor, djur och växter.