Eftergymnasial utbildning innebär, precis som namnet indikerar, utbildningar som sker efter att du genomfört gymnasiet. Eftergymnasial utbildning kan ibland också kallas för postgymnasial eller tertiär utbildning. Du kanske har läst en jobbannons där det är ett krav med utbildning på eftergymnasial nivå, och undrar vad det egentligen innebär?
Om du vill fortsätta studera efter gymnasiet finns några olika vägar att gå. Här är det viktigt att veta vad det är du vill ha för typ av yrke i framtiden.
Olika typer av eftergymnasial utbildning
Har du drömmar om ett specifikt yrke som t.e.x veterinär eller ekonom? Då är det en akademisk utbildning på universitet eller högskola som gäller. Är du mer intresserad av en utbildning inom hantverk eller musik borde du titta på vad folkhögskolan har att erbjuda. Här kan du läsa lite mer om de olika typerna av eftergymnasial utbildning.
Universitet och högskola
En akademisk utbildning är den kanske vanligaste typen av eftergymnasial utbildning. Det finns många olika universitet och högskolor runt om i landet. Här läser du program eller fristående kurser och samlar högskolepoäng som så småningom kan bli en kandidat-, master eller forskarexamen inom ett specifikt område. Du kan studera på heltid eller deltid beroende på vad som erbjuds vid just ditt universitet. Samtliga universitet- och högskoleutbildningar är CSN-berättigade.
Yrkeshögskola (YH)
YH är en annan typ av eftergymnasial utbildning som kontrolleras av en myndighet som heter MYH (Myndigheten för Yrkeshögskoleutbildning). Yrkeshögskoleutbildningar är ofta mycket specifika och riktar in sig på en särskild yrkesgrupp. För att få starta upp en YH-utbildning krävs en stor efterfrågan på arbetsmarknaden inom den yrkeskategorin, vilket gör att YH-utbildningar ger jobb efter examen i mycket hög utsträckning. YH-utbildningar är kortare än högskoleutbildningar, vanligtvis två år, och en stor del av utbildningen är praktik, ibland hela ⅔ av utbildningstiden. De flesta YH-utbildningarna är även de CSN-berättigade.
Folkhögskola
Folkhögskolan är en utbildningsform som ofta är utformade utifrån idéburna organisationer och folkrörelser. Det finns över 150 folkhögskolor i Sverige och alla skolor har olika sätt att arbeta och erbjuder olika typer av kurser. Om du väljer en lite längre utbildning har du ofta möjlighet att bo på internat i nära anslutning till skolan. Det är kostnadsfritt att plugga på folkhögskolan, bortsett från kost och logi, kurslitteratur, studieresor etc.
Privat yrkesutbildning
Ytterligare ett alternativ till övriga eftergymnasiala utbildningar är någon av alla de privata yrkesutbildningar som finns på marknaden idag. Yrkesutbildningar är ofta mycket specifikt inriktade på ett yrke eller yrkesgrupp, och ger dig det du behöver på detaljnivå för att börja arbeta direkt efter avslutade studier. Många yrkesutbildningar erbjuder utbildningar och utformningar som inte finns tillgängliga vid några andra typer av eftergymnasial utbildning.
Det som gör oss på Distansinstitutet unika är att vi kan erbjuda attraktiva yrkesutbildningar på 100% distans, vilket innebär att du själv väljer var och när du studerar och hur snabbt du vill bli färdig. Du får allt du behöver i lärplattformen; kurslitteratur, studiematerial och en community där du kan kommunicera med andra studenter.
Här hittar du alla våra distansutbildningar.