fbpx

Vad gör en löneadministratör?

Camilla jobbar som löneadministratör, ett yrke som är mycket mer än bara siffror. “Mycket i mitt jobb handlar om socialt samspel”, berättar hon, och menar att de många kontaktytorna och de fördelaktiga arbetstiderna är några av fördelarna med yrket. Missa inte Camillas tips i botten av artikeln, om du också är nyfiken på att studera till Löneadministratör!


Namn: Camilla
Yrkesroll: Löneadministratör
Arbetsgivare: Statligt anställd


Hej Camilla! Berätta om ditt yrke. Vad gör en löneadministratör egentligen?

  • Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att som löneadministratör jobbar man mot människor, inte bara med siffror. Mycket i mitt jobb handlar om socialt samspel. Jag har också daglig kontakt med t.ex. Försäkringskassan och Kronofogden. 

 

Varför valde du att utbilda dig till löneadministratör? 

  • Jag valde yrket eftersom att det är bra arbetstider (dagtid, ej skift), ganska bra betalt och för att det innebär mycket kontakt med andra människor.

 

Vad är för- och nackdelarna med ditt jobb?

  • Fördelarna är att jag får ha mycket kontakt med olika människor, att jag har bra arbetstider och hyfsat bra lön. Nackdelarna är att yrket ibland kan vara stressigt då vi ofta jobbar mot deadlines.  

 

Berätta, hur kan en vanlig arbetsdag som löneadministratör se ut?

  • Vanligtvis är ingen dag är den andra lik. Ofta handlar det om inkomna tidrapporter som ska bearbetas, att Försäkringskassan hör av sig och vill ha uppgifter och om leveranser till gruppledningen, som behöver olika rapporter levererade om kostnader för arbete och traktamenten, till exempel.

 

Vilka egenskaper är bra att ha i ditt yrke?

  • Det är viktigt att man är bra på att ha framförhållning och kan prioritera. Ett starkt siffersinne, känsla för ordning och reda och noggrannhet är också bra. Sedan är det viktigt att man är trevlig och ger ett bra bemötande mot löntagarna.

 

Vad bör man tänka på innan börjar studera till löneadministratör?

  • Det är bra att veta att jobbet som löneadministratör ofta är mer eller mindre intensivt i olika perioder. Det finns alltid deadlines varje månad som måste hållas, men runt årsskiftet och i januari är det alltid mer att göra, liksom under våren då löneökningar och semesterårsskifte ska hanteras. Ibland kan det vara svårt att få ihop en sommarsemester på fyra veckor i sträck, men det kommer också en lugnare period på hösten.

 

Vad har du för tips eller rekommendationer till framtida studenter som är nyfikna på att bli löneadministratörer?

  • Välj arbetsgivare med omsorg. Detta yrke kan vara behagligt och bra om man får förutsättningar att ha den framförhållning som behövs. En bra chef är alltid viktigt!

Dela artikeln:

Spela video

Löneadministratör

  • Löneadministratör utbildning
  • Nöjd-kund-garanti
  • Diplom efter godkänt diplomeringsprov
  • Certifikat efter godkänt arbetsprov
  • All litteratur ingår i priset
4.6 (52 recensioner)
Studietid:
Motsvarar en termin
Tiden att genomföra utbildningen påverkas av förkunskaper och studievana.
Pris inkl. moms:
19 900 kr
Till utbildningen

Betala tryggt med

Dela artikeln: