fbpx

Utbilda dig till lönekonsult

Är du nyfiken på en utbildning till lönekonsult?

Här berättar vi mer om de olika löneyrkena och de jobbalternativ som finns.

Om du är intresserad av att jobba inom lönesektorn finns det flera olika vägar att gå. Det finns en uppsjö av yrken att välja bland, exempelvis lönekonsult, löneadministratör, lönehandläggare eller lönespecialist. Utbildning till lönekonsult eller löneadministratör kan du skaffa dig på flera sätt. Antingen läser du på en av landets flera yrkeshögskolor eller så går du en klassisk yrkesutbildning. Ofta ingår även en eller flera praktikperioder, då du tillbringar ett visst antal veckor på ett företag där du får gå bredvid och lära av en erfaren lönekonsult. Oavsett om du vill börja plugga direkt efter gymnasiet eller om det är dags att byta jobb och karriär är en yrkesutbildning på distans alternativet med störst möjlighet till flexibilitet. Eftersom att så gott som alla företag har en ekonomiavdelning finns stora möjligheter att välja arbetsplats inom en bransch som du tycker är extra spännande. 

Vad är skillnaden mellan lönekonsult och löneadministratör?

Eftersom att de olika yrkestitlarna inte är legitimationsyrken så finns ingen specifik utbildning som ger en viss titel, utan det är ofta upp till arbetsgivaren att bestämma vilken titel du får. Som lönekonsult har du specialistkompetens inom lönearbete. I jobbet ingår att hantera personalens löner, räkna på eventuella förmåner, redovisning av utlägg, pensionssparande, bokföring och utformning av arbetsgivarintyg. Du är även involverad på såväl ekonomi som HR-avdelningen då lön är en stor utgift på de flesta företag. Vanligtvis innebär ”konsult” att du inte är anställd på företaget utan jobbar med ett eller flera projekt inom en viss nisch av lönearbetet.

Som löneadministratör jobbar du inom samma områden som lönekonsulten, men har en lite mer administrativ roll där du stöttar de övriga lönefunktionerna på bolaget. I Distansinstitutets utbildning till löneadministratör får du bland annat lära dig att beräkna övertid, mertid, sjuklön och föräldralön, om relationen mellan lön, ekonomi, skatt och HR samt grundläggande kunskaper om semesterlagen, arbetstidslagen, föräldraledighetslagen och sjuklönelagen.

Vad gör en lönekonsult?

Siffror och administration hör till en lönekonsults vardag, men yrket erbjuder faktiskt några olika inriktningar att specialisera sig inom, exempelvis ekonomi– och personalfrågor, administration eller försäljning. Att nischa sig är ofta en bra idé om du vill sticka ut lite och bli extra attraktiv på arbetsmarknaden.

 

Söker du en utbildning där du får styra din tid själv och inte behöver vara beroende av tid och rum? Utbilda dig till löneadministratör på distans hos oss på Distansinstitutet! Utbildningen är 100% distansbaserad och du bestämmer själv utbildningstakt – ett utmärkt alternativ om du kanske jobbar på dagarna och vill studera på kvällarna. Du kan börja utbildningen direkt du köpt den – redan imorgon om du vill! Är det dags att ta nästa steg i din karriär?

Dela artikeln:

Spela video

Löneadministratör

  • Löneadministratör utbildning
  • Nöjd-kund-garanti
  • Diplom efter godkänt diplomeringsprov
  • Certifikat efter godkänt arbetsprov
  • All litteratur ingår i priset
4.6 (71 recensioner)
Studietid:
Motsvarar en termin
Tiden att genomföra utbildningen påverkas av förkunskaper och studievana.
Pris inkl. moms:
19 900 kr
Till utbildningen

Betala tryggt med

Dela artikeln: