fbpx

Kompetensutveckling på distans

Att höja sin kompetens i yrkeslivet kallas för kompetensutveckling och kan ske på många olika sätt. Att läsa en kurs eller en utbildning är ett av de vanligaste sätten att lyfta sin karriär. Ofta innebär det också att din arbetsgivare står för kostnaden av utbildningen. Men vad är kompetens, och vilken typ av utbildning klassas som kompetensutveckling? I den här artikeln besvarar Distansinstitutet dina funderingar kring kompetensutveckling på distans.

Olika företag kan ha olika regler för huruvida du har möjlighet till kompetensutveckling, men i många fall kan det handla om att du måste övertyga din chef om att kursen du vill gå kommer gynna företaget eller organisationen på något sätt. Det kan handla om en kurs på universitetet, en företagskurs eller egentligen vilken utbildning som helst som bidrar till att höja din kompetens. Varför inte satsa på en distansutbildning? Att studera på distans ger stora möjligheter till flexibilitet och minimal frånvaro från jobbet. Att presentera ett förslag om kompetensutveckling på distans kanske bidrar till att chefen ser på förslaget med lite mer blida ögon?


Vad är kompetens?

Vad är kompetens egentligen, och vad krävs för att du ska kunna bidra till att ditt företag eller organisation tar sina mål? Kompetens är så mycket mer än bara ett kursintyg eller en certifiering. Kompetens handlar om din förmåga att utnyttja dina förmågor och färdigheter på bästa sätt. Tänk dig att en kompetensutvecklingskurs ska ge dig nya verktyg så att du kan ta dig an din yrkesroll med nya infallsvinklar och perspektiv.

Att utveckla dina yrkeskunskaper och färdigheter kan ge dig inspiration, energi och nytt driv i ditt jobb. Det kan också leda till att du får nya arbetsuppgifter, en befordran och eventuellt högre lön. Kompetensutveckling kan också vara nödvändigt för att du ska kunna hänga med i utvecklingen av branschen du jobbar i och vara helt avgörande för att hålla din kunskap aktuell och uppdaterad. 


Tre tips på hur du driver din kompetensutveckling framåt

 

  1. Förbered dig!
    Tänk noggrant igenom vad du behöver och ta fram exempel på olika sätt att höja din kompetens. Förklara hur de ska bidra till organisationens övergripande mål och förbered argument för chefen.
  2. Gör en plan
    Skapa en utvecklingsplan med idéer på hur du kan utveckla din kompetens, både på lång och kort sikt. Ha en tidsplan med mål och delmål. Se till att arbetsgivaren är med på tåget!
  3. Utvärdera
    Följ upp på din plan regelbundet och bolla med din chef genom arbetet. Lyssna på feedback och var öppen för kompromisser och alternativa vägar.


Gör ett karriärkliv genom kompetensutveckling på distans

Inom vissa yrkeskategorier kan kompetensutveckling handla om att vidareutbilda sig. Använd dig av den erfarenhet du har samlat på dig hittills och fundera på hur du kan bygga på den. På Distansinstitutet har vi en rad distansutbildningar som uppfyller behovet på arbetsmarknaden. Alla utbildningar är 100% på distans och du studerar i din egen takt. Därför kan du enkelt genomföra din kompetensutveckling på Distansinstitutet utan jobbfrånvaro. Du väljer helt enkelt själv när du vill läsa.

Vi hjälper också företag att hitta flexibla lösningar för företag som är intresserade av att erbjuda sina medarbetare företagskurser på distans.

Dela artikeln:

Nyfiken på distansstudier?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.