fbpx

5 tips på studieteknik

En nyckel till att lyckas med dina studier är att hitta en fungerande studieteknik. Det finns många olika studietekniker och det gäller att hitta ett sätt som passar just dig. Här följer några olika tips på hur du kan lära dig att plugga på bästa sätt!

 

 • Läsning innan läggdags

  Nej, du ska inte ta med utbildningslitteraturen till sängen men när vi sover så bearbetar och förstärker hjärnan ny information så att läsa igenom din sammanfattning innan det är dags att lägga sig är ingen dum idé. Att repetera det man lärt sig under dagen innan morgonen därpå då du ska ta in ny information gör att inlärningsprocessen ofta blir extra effektiv.

 

 • Ta en bit i taget

  När man studerar ingår ofta böcker tjocka som tegelstenar i utbildningen. Genom att dela upp boken i mindre delar och sedan plugga på varje enskild del innan man går vidare kan vara ett bra sätt för ökad motivation. Att lära sig delar av helheten är en studieteknik som fungerar för många.

  När du studerar hos Distansinstitutet så är upplägget tydligt uppdelat så det är enkelt att ta en bit i taget och utvecklat för att du inte ska känna att det blir övermäktigt.

 

 • Gör mindmaps

  Mindmaps är en klassiker inom studieteknik och en utmärkt idé om du ofta ser information som bilder framför dig istället för text. Genom att rita upp olika ord och texter i bollar och rutor i ett klassiskt mindmap-system kan du under en tenta komma ihåg hur informationen står i kartan och sedan hur den fortsätter vidare genom pilar och streck. Använd gärna olika former, typsnitt och färger när du gör din mindmap för hand.

 

 • Förhör dig själv

  En populär inlärningsmetod är att skriva frågor på kort som du sedan ställer dig själv eller andra i mindre förhör. Läs frågan högt och förklara sedan svaret med egna ord. När man tvingas berätta själv kommer man ofta på mer saker att fylla på med och man får en bättre förståelse för vad man pratar om. Det blir också uppenbart vad man behöver träna mer på och var man ska lägga sitt fokus.

 

 • Ta en rast eller två

  Sträck på benen, ta lite luft och få en paus mitt i pluggandet! Det är så viktigt för hjärnan att ta raster då och då och tänka på någonting annat även om man känner sig lite stressad. En kort promenad och en kopp kaffe kan göra mycket för orken och inlärningsförmågan. Att bara trycka in information tills man somnar i boken är oftast inte den mest effektiva inlärningsmetoden.

 

När är du som mest effektiv?

Den bästa tiden för inlärning och att ta emot information på bästa sätt varierar från person till person. Vissa är som klarast i huvudet under förmiddagen men helt hopplösa på att koncentrera sig efter lunch. Och för vissa kan det vara bäst att plugga i soffan under eftermiddagen. Vad passar dig bäst? Testa dig fram och försök planera in studietid då du känner att pluggandet ger bäst resultat.

Är du redo att börja plugga? Här hittar du alla våra utbildningar på distans.

Dela artikeln: