Projektledare är ett yrke som många är nyfikna på, men vad gör en projektledare egentligen? Som man kanske hör på namnet så är en projektledare en person som leder projekt, men ett projekt kan ju vara lite vad som helst och variera i storlek och tidsomfattning. Vi ger dig svaret här! Vi har även intervjuat Mikael som arbetar som projektledare på ett konsultföretag inom teknikindustri som berättar om hur hans dagar ser ut.
Projektledarens jobb
Som projektledare är det ditt ansvar att se till att projektet genomförs inom den angivna tidsramen och till den budget som är satt. De flesta företag arbetar med någon typ av projektverksamhet. Vanligtvis är det en person som är ansvarig för att driva projektet framåt och se till att man uppnår ett visst mål och håller sig inom den uppsatta tidsplanen och budgeten. Projektledaren kan ha ett helt team under sig som alla har olika ansvarsområden. Ibland är projektledarens enda roll att delegera och fördela uppgifterna för att arbetet ska gå som planerat på ett så smidigt och effektivt sätt som möjligt. Vem ska göra vad, och hur ska problem lösas längs vägen? En projektledares roll innefattar också vanligtvis att sätta ihop en grupp som hen tror kan göra ett bra jobb tillsammans, leda arbetet och så småningom avveckla gruppen när projektet är över.
Vanliga arbetsuppgifter:
- Planering och organisering
- Kommunikation och samarbete
- Riskhantering och problemlösning
- Budgetering och resurshantering
- Ledarskap och teamarbete
Ett projekts olika faser
Idéfas – Här presenteras projektidén för beslutsfattarna som bedömer och prioriterar den.
Förstudiefas – Syftet är att analysera projektets lönsamhet och förutsättningar.
Planeringsfas – Här väljer man projektmetoden och tar fram en plan för att nå målet.
Genomförandefas – Projektet genomförs och projektledaren följer upp aktiviteter och kostnader. Om det behövs gör man revideringar av planen.
Avslutningsfas – Här utvärderas projektarbetet, erfarenheterna tas upp och projektgruppen avvecklas.
Effektfas – I denna fas säkerställer man att nyttorna verkställs och följs upp.
Vilka egenskaper behöver en projektledare?
Som projektledare bör du vara en god kommunikatör, ordningsam och noggrann – ingenting får falla mellan stolarna! Det är en fördel att ha ledaregenskaper och att vara duktig på att lyssna in din omgivning, ha förståelse för olika personlighetstyper och kunna både styra och coacha de du jobbar tillsammans med. Precis som i många yrken är det viktigt att veta sina styrkor och svagheter för att på bästa sätt kunna skapa ett motiverat och lyckat projektteam. Det är ett stort ansvar att vara projektledare och det kan bli stressigt i perioder om saker inte går som planerat – men det kan såklart vara både spännande och givande att få genomföra olika projekt från början till slut och, förhoppningsvis, känna sig nöjd med resultatet av sitt ledarskap och hårda arbete i slutändan.
Sammanfattningsvis kan man säga att det är en fördel att vara:
- Kommunikativ
- Strukturerad och ordningsam
- Ledaregenskaper och förståelse för omgivningen
- Kunna möta och hantera förändringar och stressfulla situationer
Vilken erfarenhet behöver man?
För att arbeta som projektledare krävs vanligtvis både utbildning och erfarenhet inom det område man vill verka i, oavsett om det gäller marknadsföring, reklam, IT, teknik, media, offentlig förvaltning eller annat. Därefter kan man komplettera med en utbildning inom projektledning.
Vi erbjuder en utbildning till projektledare som är utformad för att passa för arbete i alla branscher och typer av företag oavsett om den projektmetod som används på arbetsplatsen är en traditionell metod eller någon av de agila metoderna som t.ex. Lean eller SCRUM. Utbildningen passar både för dig som redan idag har projektledaransvar och vill fördjupa dina kunskaper eller för dig som önskar ha det i framtiden. Utbildningen hålls av Petra Selenius, med över 15 års erfarenhet inom området, som driver ett eget konsultbolag inom projektledning.
Att jobba som projektledare: Intervju med projektledaren Mikael
Mikael arbetar som projektledare inom teknik och produktutveckling på ett konsultföretag – där de hjälper sina kunder att vara marknadsledande inom sina områden. Han valde att arbeta inom projektledning då han trivs i att arbeta efter formen projekt, med ett tydligt start och mål.
Hur kan en vanlig arbetsdag se ut som projektledare?
- Normalt sett är en dag fylld av mycket kommunikation med olika människor, till exempel projektdeltagare, leverantörer och övriga intressenter.
Vad är för- och nackdelarna med ditt jobb?
- Fördelarna är att man får vara med i en hel process från start till mål, man får vara delaktig i hela resan. Det är motsatsen till ett kontinuerligt arbete då man här har ett tydligt mål, vilket jag gillar med jobbet.
Vilka egenskaper är bra att ha inom projektledning?
- Du behöver vara en god planerare, bra på att hantera människor och framförallt vara drivande. Du behöver också vara en generalist, du ska kunna lite om mycket.
Vad bör man tänka på innan börjar studera till projektledare?
- Man kan vara projektledare i alla branscher, och som projektledare behöver du ha ett intresse av att leda ett arbete och kunna vara kommunikativ.
Vad tjänar en projektledare?
Lönerna hos projektledare kan variera väldigt mycket beroende på i vilken bransch man verkar i samt erfarenhetsgrad och mängden ansvar, men marknadslönen ligger mellan 36 000 – 60 000kr. Exempelvis så har en projektledare inom IT 46 500 kr i medellön. För att nå den högre löneintervallet krävs vanligtvis att man leder större projekt, har längre erfarenhet, har många projektmedlemmar att ansvara för och större ekonomiskt ansvar. Snittet är beräknat på alla åldrar, utbildningsnivåer och sektorer. Naturligtvis ligger löneläget i det högre spannet för personer inom privat sektor med lång erfarenhet och i det lägre för unga, nyutexaminerade personer. Vill du veta mer om lönestatistik, besök SCB:s webbplats.