fbpx

YH-utbildning eller KY-utbildning?

Det finns flera olika vägar att ta när du vill studera och det är inte alltid lätt att förstå skillnaden mellan alla olika skolor och utbildningstyper. Vad är skillnaden mellan YH-utbildning och KY-utbildning exempelvis, och hur skiljer de sig åt från en universitetsutbildning eller yrkesutbildning? Vi hoppas att den här artikeln kan vara till hjälp i utbildningsdjungeln.

 

Vi kan ju börja med det grundläggande: YH står för Yrkeshögskola. Bakom YH-utbildningarna står Myndigheten för Yrkeshögskolan och alla utbildningar måste granskas och godkännas av den här myndigheten. Kravet för att en YH-utbildning ska få starta är att det finns en efterfrågan på arbetsmarknaden för just den yrkesgruppen. Det betyder att en YH-utbildning allt som oftast leder till jobb efter avklarade studier. YH-utbildningar är mycket praktiskt inriktade och innehåller flera längre perioder av praktik, så kallad Lärande I Arbete (LIA). 

 

Den här typen av utbildning är avgiftsfri till skillnad mot en del privata yrkesutbildningar. Yrkeshögskoleutbildningar är i regel också CSN-berättigade, vilket betyder att du kan ansöka om studiebidrag när du ska plugga. 

 

Läs också: Distanskurser – kurser på distans

 

Vad är skillnaden mellan YH-utbildning och KY-utbildning?

KY-utbildning står för Kvalificerad yrkesutbildning och är den tidigare benämningen på det som idag heter YH-utbildning. Under en övergångsperiod fanns båda utbildningstyperna, men sedan 2013 har YH helt ersatt KY-utbildningar. Skillnaden mellan YH och KY är inte särskilt stora utan de ger samma typ av behörighet. Poängräkning och yrkesexamen kan skilja sig något åt.

 

Om målet med din utbildning är en examen bör du kolla upp tidigt vad som gäller för just den utbildning som du är intresserad av. En universitet- eller högskoleutbildning ger högskolepoäng efter avklarad utbildning men YH är lite annorlunda. Även om du får en examen efter avslutad YH-utbildning så är det viktigt att examen är godkänd av den branschorganisation som du planerar att arbeta inom och även att den är internationellt godkänd om du någon gång vill plugga vidare eller söka jobb utomlands.

Skillnaden mellan YH-utbildning och yrkesutbildning 

Distansinstitutet erbjuder yrkesutbildningar inom flera olika ämnesområden på distans. Yrkesutbildningarna är korta och ämnesfokuserade. Till skillnad från YH-utbildningar ger yrkesutbildningar ingen examen, utan ett diplom och/eller certifikat. YH-utbildningar övervakas av Myndigheten för Yrkeshögskolan, medan Distansinstitutet är ett så kallat “auktoriserat utbildningsföretag” av Almega Utbildnings­företagen, som är en bransch- och arbetsgivar­organisation som arbetar med vuxnas lärande och kompetens­utveckling. 

Dela artikeln:

Nyfiken på distansstudier?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.