Ett vårdbiträdes arbetsuppgifter
Arbetsdagar och arbetsuppgifter varierar beroende på var du jobbar men vanligtvis arbetar man med äldre personer eller personer med funktionsnedsättning. Här är några av de vanligaste arbetsuppgifterna:
- Hjälpa vårdtagare med dagliga sysslor som matlagning och städning
- Assistera med hygien, till exempel hjälpa till med dusch och toalettbesök
- Dokumentera hälsotillstånd, till exempel mäta kroppstemperatur, puls och blodtryck
- Vara ett socialt stöd och hålla vårdtagare sällskap
- Vara ett stöd för både vårdtagare och deras anhöriga
Arbetsmarknad
Som vårdbiträde arbetar du med vård, omsorg, stöd och service. Du kan jobba på äldreboenden, inom hemtjänst och ibland på sjukhus. Beroende på dina intressen och mål kan du även söka jobb som vårdare, personlig assistent eller boendestödjare. Enligt SCB är vårdbiträde ett yrke med goda framtidsutsikter med en stor efterfrågan på kvalificerad personal de kommande åren.
Vårdbiträde lön
Lönen för ett vårdbiträde varierar beroende på flera faktorer som ålder, anställningsform, kön och var i landet man arbetar. I kommunal verksamhet ligger den genomsnittliga lönen på cirka 26 400 kronor per månad. Konsulter inom vården kan dock tjäna betydligt mer än detta. Hos Statistikmyndigheten SCB kan du läsa mer om lönestatistiken för vårdbiträden.
Vad är skillnaden mellan vårdbiträde och undersköterska?
Om man vill jobba inom vård och omsorg finns det olika karriärvägar att välja på. Ibland kan det vara klurigt att veta vad som egentligen skiljer olika roller åt. När det gäller vårdbiträde och undersköterska finns det både skillnader och likheter. För båda yrkesrollerna utbildas man i ämnen som anatomi, fysiologi, omvårdnad och psykiatri. Som undersköterska läser man även geriatrik och andra fördjupningskurser i omvårdnad, psykiatri och psykologi. Det primära fokuset för ett vårdbiträde är det praktiska omsorgsarbetet medan undersköterskor har ett bredare medicinskt ansvar och kan också assistera vid undersökningar och operationer.
Utbildning och karriärvägar
För att bli vårdbiträde kan du utbilda dig på distans eller via andra kurser och utbildningar. Det finns också möjligheter till vidareutveckling inom yrket. Du kan till exempel välja att utbilda dig vidare till undersköterska eller specialisera dig inom ett annat område inom vården. Med olika utbildningsvägar och möjligheter till specialisering kan du skapa en karriär som passar just dig och dina framtidsmål. Det kommer vara stor efterfrågan på utbildad och kvalificerad personal de kommande åren.
Förmågor som är bra att ha som vårdbiträde
Om man är en person som har lätt att kommunicera med andra, som gillar att jobba med människor och är uppmärksam så kan vårdbiträde vara ett yrke som passar! Här listar vi några förmågor som är fördelaktiga att ha i yrket:
- Känsla för service och att man gillar att hjälpa andra
- Känna empati och vara uppmärksam
- Ha lätt att kommunicera med andra
- Ha god samarbetsförmåga
- Vara noggrann
- Att kunna tala flera språk kan underlätta kommunikationen med en bredare grupp av människor och öka tillgängligheten för vård
Utbilda dig till vårdbiträde hos Distansinstitutet
Vår distansutbildning till vårdbiträde hålls av Sandra Ripheden som har över 10 års erfarenhet från vård- och omsorgsområdet.
Som vårdbiträde från Distansinstitutet kommer du kunna arbeta inom äldreomsorg, i LSS-verksamheter, inom socialpsykiatri och inom hälso- och sjukvården. Du har goda kunskaper i att vårda både barn, vuxna och äldre.