Frida arbetar med rekrytering som kandidatansvarig på ett bemanningsföretag. Där är det hennes uppgift att matcha rätt kompetens till företag som söker bemanningspersonal. “Det händer mycket i rekryteringsarbetet nu och det är en framtidsbransch att jobba i.“ säger Frida när hon varmt rekommenderar andra att studera till rekryterare.
Namn: Frida
Yrkesroll / titel: Kandidatansvarig
Vad gör en rekryterare?
Mycket av min vardag består av att bygga relationer med både nuvarande och kommande samarbeten samt annonsering, urval, driva rekryteringsprocesser, referenstagning och anställningsavtal.
Varför valde du att jobba med rekrytering?
Jag gillar att arbeta med och för människor samtidigt som jag gillar att vara social och serviceinriktad. Jag har alltid varit intresserad av att lära känna människor där jag kan använda min styrka att snabbt läsa av en person i mitt jobb.
Vad är för- och nackdelarna med ditt jobb?
Fördelarna är att det är varierande arbetsuppgifter. Det blir aldrig tråkigt inom rekrytering hos oss och det händer något kul varje dag. Det absolut bästa är när man lyckas hitta rätt person till uppdraget som man jobbat med. Jag kan inte komma på någon nackdel just nu.
Vilka egenskaper är bra att ha i ditt yrke?
Jag skulle säga att du måste vara förtroendeingivande för att kunna bygga bra relationer i de processer som du jobbar i samt att kunna jobba med många parallella uppgifter samtidigt.
Tack Frida. Slutligen, är det något man bör tänka på innan börjar studera till rekryterare?
Man bör känna efter om man i grunden vill arbeta med människor, då det är en stor del av arbetet. Då det inte är du som rekryterare som ska arbeta med kandidaten som är aktuell för uppdraget, så måste du å kundens vägnar kunna bedöma om det är rätt person eller inte för uppdraget. Därför blir det ditt jobb att ha en god kunskap om hur du kan bedöma det.
Vad tjänar en rekryterare?
Medellönen för en rekryterare i Sverige är 43300 kronor före skatt per månad. Snittet är högre om man är anställd som privatanställd tjänsteman jämfört med landsting och kommun. Siffran är ett genomsnitt och inkluderar alla kön, åldrar, utbildningsbakgrunder och sektorer. Observera att lönen kan variera stort beroende på vilken arbetsgivare du arbetar för, i vilken region du jobbar och huruvida arbetsgivaren använder sig av individuell lönesättning. Se SCB:s webbplats för mer detaljerad lönestatistik.