fbpx

Vad är HR?

“HR” hörs ofta i jobbsammanhang, men vad betyder det egentligen? Det är en förkortning för “Human Resources” och i den här artikeln benar vi ut begreppet ytterligare. Vad är HR och vad gör de som jobbar med det?

Det finns många jobbtitlar inom området: HR-specialist, HR-chef, HR-koordinator och HR-assistent är kanske de vanligaste titlarna. Om du arbetar med ren rekrytering är din titel Rekryterare. Human Resources är ett låneord från engelskan som översatt till svenska blir “mänskliga resurser”. Här är det fokus på människorna som arbetar inom ett företag, personalen helt enkelt. Arbetar du inom området så arbetar du med de mänskliga resurserna på arbetsplatsen och ser till att de i personalen mår bra, utvecklas och helt enkelt trivs på sitt jobb. Det är ett spännande arbete på många sätt, men också utmanande. Du måste kunna möta många olika typer av människor och även ta tuffa samtal som till exempel uppsägningar, exit-samtal eller liknande.

 

Var kan man jobba med HR?

På stora företag finns det nästan alltid en eller kanske till och med ett helt team som jobbar enbart med dessa frågor. Funktionen är att fokusera på personalen, vilket betyder att du inte behöver vara låst till ett visst ämnesområde, bransch eller industri, utan kunna jobba inom nästan vilken bransch som helst!

Här är några arbetsuppgifter du kan komma att jobba med när du arbetar med personalfrågor på ett företag:

– Locka folk till arbetsplatsen (employer branding)

– Intervjuer, anställning och löneförhandlingar

– Coaching, medarbetarsamtal och feedback

– Grupputveckling och konflikthantering

– Arbetsmiljö och trivsel

– Arbetsrätt och förhandling

– Kommunikation och chefsstöd

– Uppsägning och avveckling

 

Självklart så varierar uppgifterna beroende på vilken arbetsplats du jobbar på samt hur hur stor avdelningen för dessa frågor är. Om du motiveras av att arbeta tätt med andra människor och försöka få de bästa kandidaterna till en arbetsplats, se till att de trivs, utvecklas och stannar på företaget så kan detta spännande område vara något för dig i framtiden.

 

Se vårt utbud av HR-utbildningar för dig som är intresserad av ett yrke inom HR.

 

Varför är det viktigt med HR?

Personer som arbetar med HR kan vara ett stöd till verksamheten i strategiska HR-frågor, så som ledarskap, gemenskap och kompetensförsörjning. Det ger även den anställde en möjlighet att prata med någon om känsliga frågor som man eventuellt inte vill ta med sin egen chef.  Att se till att medarbetare trivs på arbetsplatsen är en av HR-avdelningens viktigaste uppgifter, samt att man utvecklas och tillsammans jobbar mot gemensamma mål.

I takt med att det blir allt svårare för företag att locka till sig personal på grund av hög konkurrens, så kan ett bra HR-arbete vara det som lockar till sig och hjälper till att behålla de bästa personerna.

Dela artikeln:

Nyfiken på distansstudier?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.