fbpx

Vad är HR?

“HR” hörs ofta i jobbsammanhang, men vad betyder det egentligen? HR är en förkortning för “Human Resources” och i den här artikeln benar vi ut begreppet ytterligare. Vad är HR och vad gör de som jobbar med det?

Det finns många jobbtitlar med som börjar med HR: HR-specialist, HR-chef, HR-koordinator och HR-avdelning är kanske de vanligaste titlarna. HR står för “Human Resources” – ett låneord från engelskan som översatt till svenska blir “mänskliga resurser”. Här är det fokus på människorna som arbetar inom ett företag, personalen helt enkelt. Arbetar du inom HR så arbetar du med de mänskliga resurserna på arbetsplatsen och ser till att de i personalen mår bra, utvecklas och helt enkelt trivs på sitt jobb. Det är ett spännande arbete på många sätt, men också utmanande. Du måste kunna möta många olika typer av människor och även ta tuffa samtal som till exempel uppsägningar, exit-samtal eller liknande.

 

Var kan man jobba med HR?

På stora företag finns det nästan alltid en eller kanske till och med ett helt team som jobbar enbart med HR-frågor. Som HR-funktion är ditt jobb att fokusera på personalen, vilket betyder att du inte behöver vara låst till ett visst ämnesområde, bransch eller industri, utan kunna jobba inom nästan vilken bransch som helst!

 

Här är några arbetsuppgifter du kan komma att jobba med när du arbetar inom HR och personalfrågor på ett företag:

 

– Locka folk till arbetsplatsen (employer branding)

– Intervjuer, anställning och löneförhandlingar

– Coaching, medarbetarsamtal och feedback

– Grupputveckling och konflikthantering

– Arbetsmiljö och trivsel

– Arbetsrätt och förhandling

– Kommunikation och chefsstöd

– Uppsägning och avveckling

 

Är du intresserad av en karriär inom HR? Distansinstitutet erbjuder två olika inriktningar inom HR på 100% distans; HR-koordinator eller HR-specialist. Köp utbildningen och börja plugga redan idag!

Dela artikeln: