fbpx

Vad gör en projektledare?

Projektledare är ett yrke många är nyfikna på, men vad gör en projektledare egentligen? Som man kanske hör på namnet så är en projektledare en person som leder ett projekt, men ett projekt kan ju vara lite vad som helst och variera i storlek och tidsomfattning. Vi ger dig svaret här!

Projektledarens jobb

De flesta företag arbetar med någon typ av projektverksamhet. Vanligtvis är det en person som är ansvarig för att driva projektet framåt och se till att man uppnår ett visst mål och håller sig inom den uppsatta tidsplanen och budgeten. Projektledaren kan ha ett helt team under sig som alla har olika ansvarsområden. Ibland är projektledarens enda roll att delegera och fördela uppgifterna för att arbetet ska gå som planerat på ett så smidigt och effektivt sätt som möjligt. Vem ska göra vad, och hur ska problem lösas längs vägen? En projektledares roll innefattar också vanligtvis att sätta ihop en grupp som hen tror kan göra ett bra jobb tillsammans, leda arbetet och så småningom avveckla gruppen när projektet är över.

 

Vem passar som projektledare?

Som projektledare bör du vara en god kommunikatör, ordningsam och noggrann – ingenting får falla mellan stolarna! Det är en fördel att ha ledaregenskaper och att vara duktig på att lyssna in din omgivning, ha förståelse för olika personlighetstyper och kunna både styra och coacha de du jobbar tillsammans med. Precis som i många yrken är det viktigt att veta sina styrkor och svagheter för att på bästa sätt kunna skapa ett motiverat och lyckat projektteam. Det är ett stort ansvar att vara projektledare och det kan bli stressigt i perioder om saker inte går som planerat – men det kan såklart vara både spännande och givande att få genomföra olika projekt från början till slut och, förhoppningsvis, känna sig nöjd med resultatet av sitt ledarskap och hårda arbete i slutändan.

Dela artikeln: