fbpx

Vad gör en lärarassistent?

Annelie startade sin karriär i köket på en skola, men tröttnade snabbt på det enformiga arbetet. Efter något år blev hon istället erbjuden jobb som extra resurs på lektionerna och utbildade sig i samband med det till lärarassistent. “Det bästa jag gjort” säger Annelie, vars dagar bland annat går ut på att stötta elever med särskilda behov på lektionerna. Läs mer om Annelies resa i den här artikeln!


Namn: Annelie Jeppesen
Yrkesroll: Lärarassistent
Arbetsgivare: IESG Engelska skolan


 

Hej Annelie! Berätta om ditt yrke som lärarassistent. Vad har du för arbetsuppgifter?

  • Jag jobbar som lärarassistent på Engelska skolan. Jag jobbar alltid i en och samma klass som resurs till läraren. Ibland fokuserar jag på enskilda elever som har behov av extra stöd.

 

Varför valde du att jobba med det här? 

  • Det var inget medvetet val jag gjorde. Jag är utbildad kock i grunden och började jobba i köket på Engelska skolan år 2016. Jag kände efter ett tag att jag ville göra något annat, och ett år senare blev jag erbjuden jobb som extra resurs. Jag utbildade mig i samband med det till lärarassistent – det är det bästa jag gjort, önskar jag hade börjat med det för 30 år sedan!

 

Vad är för- och nackdelarna med ditt jobb som lärarassistent? 

  • Fördelar är att jag får hjälpa eleverna. Att vara lärarassistent är underbart, jag blir lite som en av eleverna och en extramamma. Man bygger en speciell relation när man är med eleverna hela dagarna i vått och torrt, i med och motvind. Jag kan inte nämna några nackdelar med jobbet. 

 

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut i skolan? 

  • Jag är alltid med på alla lektioner men mitt fokus ligger på att hjälpa elever med speciella behov och diagnoser av olika slag. Sedan finns jag såklart alltid där för alla andra också. 

 

Tack Annelie. Slutligen, vilka egenskaper tycker du är bra att ha i ditt yrke?

  • Att vara lyhörd och att vara lugn är viktigt som lärarassistent. Sedan är det viktigt att jobba för att skapa en relation till var och en av eleverna.

 

Vilken lön har en lärarassistent?

Som lärarassistent kan du räkna med att tjäna omkring 25 000 kronor i månaden före skatt. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är summan ett genomsnitt för alla kön, åldrar, utbildningsbakgrunder och sektorer. Observera att lönerna kan variera beroende på vilken arbetsgivare du arbetar för och i vilken del av landet du jobbar. Se SCB:s webbplats för mer detaljerad lönestatistik.

Dela artikeln:

Spela video

Lärarassistent

  • Lärarassistent utbildning
  • Nöjd-kund-garanti
  • Diplom efter godkänt slutprov
  • Certifikat efter godkänd praktik
  • All litteratur ingår i priset
4.6 (21 recensioner)
Studietid:
Motsvarar en termin
Tiden att genomföra alla momenten påverkas av förkunskaper och studievana.
Pris inkl. moms:
14 900 kr
Till utbildningen

Betala tryggt med

Dela artikeln: