fbpx

Vad gör en inredare?

Jenny jobbar som inredare tillsammans med sin man, där de har sin bas i Spanien. I den här artikeln delar hon med sig av sina erfarenheter inom sitt yrke, berättar om sina arbetsuppgifter och hur en vanlig arbetsdag kan se ut för en inredare. Är du också nyfiken på att studera till inredare? Missa inte Jennys viktiga tips till dig som framtida inrednings-student i slutet på intervjun.


Namn: Jenny
Yrkesroll / titel: Inredare
Arbetsgivare: Eget företag


Berätta om ditt yrke, vad gör en inredare?

Jag arbetar ihop med min man som inredare och projektledare i vårt företag, och vi har vår bas på Costa del Sol i Spanien. Tillsammans med våra samarbetspartners som är två etablerade byggbolag, sköter vi allt från små och stora renoveringar till nybyggen och styling av hus och lägenheter. Som inredare börjar vårt jobb ofta redan på planeringsstadiet med exempelvis val av material och planlösningar för att till slut sköta beställningar, inköp och styling för att göra det absolut bästa och mest passande för kunden.

Varför valde du att jobba med det här?

Jag, och vi, valde att arbeta med detta mycket pga att det är så otroligt roligt. Jag har tidigare arbetat många år som Visual Merchandiser i butik, och har genom det fått ett ännu större sug efter det kreativa. Att sedan jobba som inredare ger en större yta att arbeta på med mer självständighet och friare händer, som passar mig utmärkt.

Vad är för- och nackdelarna med att jobba som inredare?

Fördelar med yrket är just att det ger så mycket positiv energi, dels för att arbetet i sig är roligt och inspirerande, men även för den glädje man kan skänka en annan person eller familj genom att skapa deras drömhem. Det är sällan slentrian, alla människor är olika och med olika förutsättningar så ingen dag är den andra lik, och om man ser till inredning finns ju ett gigantiskt hav av möjligheter. Nackdelar skulle väl kunna vara att det ibland blir krångel med exempelvis försenade leveranstider eller att vissa varor man vill använda inte finns att få tag på i butik. Det kan även bli en del lyftande av tunga möbler, men det är bara att se till att vara stark i kroppen så är det inte några problem.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut? 

Ett exempel på en arbetsdag skulle kunna se ut såhär;

Möte med byggarna på förmiddagen, gå igenom vad de ska göra under dagen och även inspektera redan utfört arbete ifall något behöver åtgärdas.

Beställningar digitalt, samt mailkontakt och telefonsamtal för att säkerställa att allt följer plan och levereras på rätt plats vid rätt tid.

Beroende på vart någonstans i processen vi är så blir det kanske en dag i butiker för att få inspiration och göra inköp, nya kundbesök och offerter, själva slutpiffet i huset/lgh…som sagt är inte alla dagar likadana.

Vissa dagar monterar vi möbler och syr upp gardiner som ska användas, väljer och sätter upp dekoration på väggar, väljer och placerar ut all textil såsom mattor, kuddar, plädar osv. Belysning och växter är viktigt och behöver extra planering, just växter till både interiör och exteriör måste man ju ofta även åka till ett separat inköpsställe för att köpa.

Vilka egenskaper är bra att ha som inredare?

Egenskaper som passar detta yrke skulle jag säga är kreativ, tålmodig, ihärdig, lyhörd och med ett öga för färg och form. Inte några direkta visdomsord, men tro på dig själv och din förmåga. Även om man måste vara öppen för andras åsikter handlar en del av jobbet även om att sälja in det du vet passar bäst just här.

Har du några tips eller rekommendation du vill ge till framtida studenter som är intresserade av att jobba med inredning?

Det är ju i slutändan ett sorts serviceyrke där både processen och slutresultatet måste tillgodose kundens behov och vilja, och med en bra dialog kan du få friare händer att arbeta på det sätt som passar dig bäst.

Se även: Möt studenten: Inredare


Vad är skillnaden mellan en inredare och en inredningsarkitekt? 

En inredares jobb är att med hjälp av färger, former och detaljer skapa en känsla som gör att kunden trivs. Det kan man göra exempelvis med möbler, konst, växter eller textilier.

En inredningsarkitekt däremot arbetar med att utforma rum och funktioner, exempelvis akustik, belysning, möbeldesign eller utformning av offentliga miljöer. För att arbeta som inredningsarkitekt så krävs en femårig utbildning. Det finns vanligtvis inte någon tydlig gräns mellan den projekterande arkitektens och inredningsarkitektens arbetsuppgifter, utan ofta arbetar de tillsammans i projekt.

Vad har en inredare för lön?

Som inredare kan din lön variera väldigt mycket beroende på vilken typ av anställning du har, och vilken typ av projekt du arbetar med. Naturligtvis ligger löneläget i det högre spannet för personer inom privat sektor med lång erfarenhet och i det lägre för unga, nyutexaminerade personer. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ligger snittlönen för inredare på omkring 36 400 kronor per månad. Snittet är beräknat på alla åldrar, utbildningsnivåer och sektorer. Vill du veta mer om lönestatistik, besök SCB:s webbplats.

 

Missa inte vår utbildning till inredare där Lulu Carter och Maria Celin är ansvariga. Lulu Carter är Sveriges mest kända inredare efter 18 säsonger i TV-programmet Äntligen Hemma. Hon var också först i landet med konceptet Homestaging som höjer värdet vid bostadsförsäljningar genom att visa bostaden från sin bästa sida. Maria Celin driver Inredningsbloggen på Expressen, och sedan 2012 leder hon programmet Husräddarna på TV3. I utbildningen lär man sig allt från styling, färg, ljus och textil till återbruk.

Dela artikeln:

Spela video

Inredare

  • Inredare utbildning
  • Nöjd-kund-garanti
  • Diplom efter genomförande
  • Certifikat efter godkänt arbetsprov
4.4 (86 recensioner)
Studietid:
Motsvarar en termin
Tiden att genomföra de 134 momenten påverkas av förkunskaper och studievana.
Pris inkl. moms:
21 900 kr
Till utbildningen

Betala tryggt med

Dela artikeln: