fbpx

Vad gör en administratör?

Anna har ett stort intresse för mat och jobbade länge som kock innan hon kände att det var dags att sadla om. Idag jobbar hon som administratör på ett stort kost- och matleverantörsföretag och får kombinera passionen för mat med administrativa sysslor och diverse problemlösning. Anna tycker att en av de största fördelarna med att jobba som administratör är att hon får göra skillnad för många andra. Läs mer om vad en administratör gör, här! 


Namn: Anna
Yrkesroll / titel: Administratör
Arbetsgivare: Stort kostföretag


 

Hej Anna! Berätta lite om ditt yrke som administratör. Vad går dina dagar ut på?

  • Jag jobbar som administratör på ett stort företag som finns över hela världen och min sajt inriktar sig framförallt på kost och matleveranser. Jag jobbar i ett team med många kollegor och mitt arbete är väldigt varierande med en del fasta rutinuppgifter varje vecka men även problemlösning varje dag för att få driften på vårt företag att fungera.

 

Varför valde du att jobba som administratör?

  • För mig var det en omorganisation i företaget som gav mig möjligheten att få jobba med det jag gör idag. Jag kände att det var helt rätt val när möjligheten dök upp.

 

Vad är för- och nackdelarna med ditt jobb?

  • Fördelarna med mitt jobb är att det är ett roligt, att jag trivs tillsammans med mina kollegor och att jag varje dag känner att mitt arbete gör skillnad för andra människor.
  • Nackdelarna är att det stundtals är högt tempo – om man inte fokuserar och prioriterar rätt så kan man lätt jobba alldeles för mycket då trycket kan vara högt i perioder. Det är viktigt att man prioriterar rätt så att man hinner med och orkar och mår bra i längden.

 

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?

  • En arbetsdag för mig utgörs av olika rutinuppgifter som blandas med exempelvis statistik som ska skickas till kund, bokslutsrapportering och produktionsunderlag som ska skickas till driften. Ofta innehåller dagen en del möten, både interna och externa med våra kunder. Jag har också en del telefonkontakt med personal som jobbar med vår enhet.

 

Vilka egenskaper är bra att ha i när man har en administrativ roll?

  • Stresstålighet och lugn.

 

Vad bör man tänka på innan börjar studera till administratör, tycker du?

  • Ställ dig frågan: Är du kompis med datorn? Den är mitt viktigaste arbetsverktyg.

 

Tips eller rekommendation du vill ge till framtida studenter:

  • Tänk på vad du har för intressen innan du pluggar och försök hitta en gemensam nämnare. Mitt intresse är mat, jag var kock innan mitt nuvarande arbete och nu jobbar jag som administratör på ett stort kostföretag.

 

Vilken lön har en administratör?

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ligger löneläget för administratörer på ett genomsnitt av 34 300 kronor per månad före skatt*. Siffran är ett genomsnitt och inkluderar alla kön, åldrar, utbildningsbakgrunder och sektorer. Observera att lönen kan variera stort beroende på vilken arbetsgivare du arbetar för, i vilken region du jobbar och huruvida arbetsgivaren använder sig av individuell lönesättning. Se SCB:s webbplats för mer detaljerad lönestatistik.

*2021 års lönestatistik.

Dela artikeln: