Anna Utterberg jobbar som kommunikatör på ett bolag som inom affärsutveckling. Yrkesrollen innebär bland annat att får hon skriva mycket texter och jobba med både statiskt och rörligt innehåll på webben. “Jag tror det är bra om en är nyfiken, har en förmåga att skriva texter som engagerar och skapar intresse” berättar Anna. Missa inte hennes tips till framtida kommunikatör-studenter längre ner i artikeln. Läs mer här!
Namn: Anna Utterberg
Yrkesroll / titel: Kommunikatör
Arbetsgivare: Movexum
Hej Anna! Berätta om ditt yrke som kommunikatör. I vilken bransch jobbar du?
- Jag jobbar som kommunikationsansvarig i en organisation vars uppgift är att hjälpa människor att affärsutveckla och bygga bolag av unika, innovativa affärsidéer.
Varför valde du att bli kommunikatör?
- Jag tror yrket valde mig mer än vad jag valde yrket. Jag har alltid läst väldigt mycket, och varit intresserad av färg och form. Jag är också väldigt nyfiken och vetgirig av mig, och gillar att lära mig nya saker. Min väg till min nuvarande roll är lite krokig. Jag började som annonssäljare och intresserade mig för produktionen av annonserna. Jag började formge mina kunders annonser själv, fick sedan chans att skriva lite texter för tidningen och efter några år var min roll redaktör och ansvarig grafisk formgivare. När tidningen lades ner kändes det naturligt att fortsätta att jobba med text och bild, vilket ledde till att jag började på tidningens kommunikationsavdelning. Jag har haft ytterligare två rena kommunikatörs-roller innan jag började som kommunikationsansvarig på mitt nuvarande jobb på Movexum.
Vad är för- och nackdelarna med att jobba som kommunikatör?
- Fördelarna är att jag får jobba med ett stort antal olika arbetsuppgifter, rollen är mycket varierande. Man utvecklas ständigt. Nackdelen som ansvarig är ju just det att en är ansvarig, det finns sällan någon annan att gå till en en själv om något akut måste hanteras. Sedan utvecklas ju landskapen i vilka vi kommunicerar ständigt vilket gör att det ställs högre krav på en att en ska hänga med i den tekniska utvecklingen – vilket kan vara stressande ibland.
Hur kan en vanlig arbetsdag som kommunikatör se ut?
- Oj, finns det sådana? Haha! Det finns ju en kommunikationsplan och en contentplanering att förhålla sig till. Oftast finns det två till tre planerade inlägg att publicera digitalt varje vecka. Det kan vara allt från ett blogginlägg som ska generera trafik till vår webbplats, en inläggsserie om våra startups till en intervju med ett nyintaget bolag. Vi har som mål att minst 30 procent av det vi publicerar i våra sociala medier ska vara rörligt material.
Vilka egenskaper är bra att ha inom kommunikationsyrket?
- Jag tror det är bra om en är nyfiken, har en förmåga att skriva texter som engagerar och skapar intresse, samt har ett öga för färg och form.
Tack Anna! Slutligen, har du några tips att ge till framtida kommunikatör-studenter?
- Om du har möjlighet – välj en arbetsplats med värderingar som stämmer med dina egna, en organisationskultur som du gillar. Det ska vara roligt att gå till jobbet!
Kommunikatör lön
Som kommunikatör kan du räkna med en lön på allt mellan 27 000 kr till över 50 000 kronor före skatt per månad. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ligger snittlönen för informatörer, kommunikatörer och PR-specialister på omkring 42 200 kronor per månad. Snittet är beräknat på alla åldrar, utbildningsnivåer och sektorer. Naturligtvis ligger löneläget i det högre spannet för personer inom privat sektor med lång erfarenhet och i det lägre för unga, nyutexaminerade personer. Vill du veta mer om lönestatistik, besök SCB:s webbplats.