Funderar du på vad du ska göra efter gymnasiet eller har du tröttnat på ditt nuvarande jobb och börjar bli sugen på att gå tillbaka till skolbänken? Distansinsitutet erbjuder flera olika spännande yrkesutbildningar på distans och du kan börja precis när du vill!
Hur ska jag välja utbildning?
Vissa har ett drömyrke och har vetat vad de vill bli eller plugga till sedan de var små – men för andra är det andra faktorer som spelar in när man väljer utbildning. Det är inte självklart för alla exakt vad de vill studera och det är helt okej. Ibland måste man fundera lite och känna efter innan man kan besluta sig. Det beror ju såklart också på var i livet man befinner sig. Om man är ung och precis har gått ut gymnasiet kan det ju vara svårt att veta precis vad som passar en till skillnad från om man är mitt i livet och då kanske hunnit med några olika yrken med olika arbetsuppgifter.
Hur ska du då tänka när du ska välja utbildning, om du inte har något direkt drömyrke? Ett sätt kan vara att skriva plus- och minus-listor. Utgå till exempel från frågorna nedan och lista för- och nackdelar med olika typer av yrken beroende på vilka intressen du har, din personlighet och vilka kunskaper och färdigheter du har eller vill ha i framtiden. Frågor som lön, utvecklingsmöjligheter och framtidsutsikter kan också vara bra att ha med i beräkningen när du väljer vad du ska plugga.
- Vilka yrken intresserar dig?
- Vad kan du se dig själv arbeta med i framtiden?
- Vad är du naturligt bra på?
- Inom vilka områden kommer det att finnas jobb i framtiden?
- På vilket sätt vill du göra skillnad?
Vissa utbildningar ger kunskaper som kan vara jättebra att ha med sig i ryggsäcken även om du senare väljer en annan bana. Är utbildningen inom ditt intresseområde så kan du ju bygga vidare på den längre fram och då ha extra kompetens och kunskap inom just det området.
Tips för att välja vad du ska studera:
1. Utforska dina intressen – Lär dig att följa ditt hjärta
När du står inför valet att välja din utbildning är det viktigt att utgå från dina egna intressen och passioner. Det är lätt att påverkas av andras åsikter, men du bör undvika att låta någon annan bestämma åt dig. Ta reda på vad du verkligen brinner för och välj en utbildning som du själv är entusiastisk över. Att studera något som man är intresserad av och tycker är kul gör ju att förutsättningarna för att lyckas är större än om man väljer något på grund av vad t.ex. ens föräldrar, partner eller kompisar tycker att man ska plugga.
2. Identifiera dina styrkor
Ta dig tid att reflektera över dina styrkor och talanger. Vilka ämnen tycker du är mest roliga och vilka har du lättast för i skolan? Om du har svårt att själv komma på dina styrkor kan du fråga dina vänner och familj om deras synpunkter. Det ämne där du excellerar kan mycket väl vara det ämne du vill fördjupa dig i på universitetet eller högskolan.
3. Överväg var du vill bo
Möjligheterna att studera på högskolenivå sträcker sig över hela Sverige. Tänk över om du vill flytta till en ny stad eller om du föredrar att studera i din hemstad. Våra utbildningar på Distansinstitutet är förlagda helt på distans så du kan plugga varifrån du vill.
4. Kolla upp behörighetskraven
Innan du bestämmer dig för vilken utbildning du vill söka, är det viktigt att kolla upp om du uppfyller behörighetskraven för den aktuella utbildningen. Du måste generellt ha grundläggande behörighet för att studera på universitet, vilket innebär att du behöver ha fullständiga betyg från gymnasiet, komvux eller folkhögskola. Vissa utbildningar har även särskilda krav, vilket innebär att du måste ha läst vissa gymnasiekurser för att vara behörig att söka utbildningen. Hos Distansinstitutet kan du läsa de flesta av våra utbildningar helt utan tidigare förkunskaper eller behörigheter.
5. Fokusera på vad du inte vill jobba med
Om du har svårt att veta vad du vill jobba med kan det vara enklare att tänka på vad du inte vill arbeta med. Genom att eliminera ämnen och program som leder till jobb som du vet inte intresserar dig, begränsar du ditt val och gör det enklare att fatta ett beslut.
6. Ta hänsyn till arbetsmarknaden
Innan du bestämmer dig för en utbildning kan det vara bra att undersöka hur arbetsmarknaden ser ut för det yrket efter examen. Även om du bör välja en utbildning som du brinner för, kan arbetsmarknaden vara en faktor att väga in om du står mellan flera olika alternativ.
7. Tänk på framtiden
När du väljer en utbildning bör du tänka långsiktigt. Din utbildning varar i flera år, men du kommer att arbeta inom ditt yrke fram till pensionen. Forska i vad det innebär att jobba som exempelvis socialpedagog, projektledare, ekonomiassistent eller något annat yrke du är intresserad av innan du bestämmer dig för att studera mot det målet. Det är viktigt att inte bara välja en utbildning för att den verkar rolig att plugga, utan också för att det verkar roligt att arbeta inom det yrket efter examen.
8. Gör ett test för vägledning
Det finns flera tester tillgängliga som kan hjälpa dig att få riktning och vägledning för ditt studie- och yrkesval. Även om dessa tester inte är absoluta sanningar om vad du ska plugga eller arbeta med, kan de vara till hjälp för att inleda tankar och överväganden om vad som kan passa dig bäst.
Plugga på Distansinstitutet
Våra distansutbildningar erbjuder en smidig möjlighet att både vidareutbilda dig medan du arbetar och skapa en ny karriär. Oavsett vilket ämnesområde du är intresserad av, kan du hos oss hitta utbildningar som ger dig en säker och konkurrenskraftig grund för din framtid inom arbetslivet. Satsa på din utveckling och fortsätt din yrkesresa med våra flexibla distansalternativ.
Här hittar du våra utbildningar med start varje dag, året om!