En nyckel till att lyckas med dina studier är att hitta en fungerande studieteknik. Det finns många olika studietekniker och det gäller att hitta ett sätt som passar just dig. Här följer några olika tips på hur du kan lära dig att plugga på bästa sätt!
Vad är studieteknik och varför är det bra?
Studieteknik innebär hur man lär sig något eller hur man studerar. Processen ser olika ut för alla men det finns några generella tips som de flesta kan ta till sig för att förbättra sin studieteknik och sina studievanor. Det kan handla om allt ifrån planering, minnestekniker, belöning, pauser med mera.
Läsning innan läggdags
Nej, du ska inte ta med utbildningslitteraturen till sängen men när vi sover så bearbetar och förstärker hjärnan ny information så att läsa igenom din sammanfattning innan det är dags att lägga sig är ingen dum idé. Att repetera det man lärt sig under dagen innan morgonen därpå då du ska ta in ny information gör att inlärningsprocessen ofta blir extra effektiv.
Ta en bit i taget
När man studerar ingår ofta böcker tjocka som tegelstenar i utbildningen. Genom att dela upp boken i mindre delar och sedan plugga på varje enskild del innan man går vidare kan vara ett bra sätt för ökad motivation. Att lära sig delar av helheten är en studieteknik som fungerar för många.
När du studerar hos Distansinstitutet så är upplägget tydligt uppdelat så det är enkelt att ta en bit i taget och utvecklat för att du inte ska känna att det blir övermäktigt.
Förbered dig
Oavsett om du startar en ny kurs, en helt ny utbildning eller får ett nytt projekt så är det viktigt att förbereda sig och försöka planera sin tid. Se över vad det är du förväntas avklara och inom vilken tidsram. Kanske kan detta underlätta för dig att lyckas fokusera på rätt saker och i rätt tid.
Försök att hitta goda studievanor
Att hitta en god studievana är superviktigt. Man vill sträva efter att ha en balans mellan studier och fritid, då återhämtning och vila är minst lika viktigt. Man brukar säga att heltidsstudier motsvarar ca 40 timmar per vecka så försök planera därefter. Passa också på att plugga när det passar dig som bäst. När är du som mest effektiv? Den bästa tiden för inlärning och att ta emot information på bästa sätt varierar från person till person. Vissa är som klarast i huvudet under förmiddagen men helt hopplösa på att koncentrera sig efter lunch. Och för vissa kan det vara bäst att plugga i soffan under eftermiddagen. Vad passar dig bäst? Testa dig fram och försök planera in studietid då du känner att pluggandet ger bäst resultat.
Gör mindmaps
Mindmaps är en klassiker inom studieteknik och en utmärkt idé om du ofta ser information som bilder framför dig istället för text. Genom att rita upp olika ord och texter i bollar och rutor i ett klassiskt mindmap-system kan du under en tenta komma ihåg hur informationen står i kartan och sedan hur den fortsätter vidare genom pilar och streck. Använd gärna olika former, typsnitt och färger när du gör din mindmap för hand.
Förhör dig själv
En populär inlärningsmetod är att skriva frågor på kort som du sedan ställer dig själv eller andra i mindre förhör. Läs frågan högt och förklara sedan svaret med egna ord. När man tvingas berätta själv kommer man ofta på mer saker att fylla på med och man får en bättre förståelse för vad man pratar om. Det blir också uppenbart vad man behöver träna mer på och var man ska lägga sitt fokus.
Använd fler än ett sinne
Du kanske har hört att ju fler sinnen du använder, desto lättare är det att lära sig något? Det är faktiskt så att ju fler sinnen som aktiveras, desto lättare är det att minnas. Fortsätt därför att läsa frågan högt som i föregående tips, och varva detta med att både läsa och anteckna. Att använda sig av flera sinnen är därför en effektiv studieteknik.
Ta en rast eller två
Sträck på benen, ta lite luft och få en paus mitt i pluggandet! Det är så viktigt för hjärnan att ta raster då och då och tänka på någonting annat även om man känner sig lite stressad. En kort promenad och en kopp kaffe kan göra mycket för orken och inlärningsförmågan. Att bara trycka in information tills man somnar i boken är oftast inte den mest effektiva inlärningsmetoden.
Koppla ifrån omvärlden
Försök ge dig själv de bästa förutsättningarna för att fokusera under en längre period. I mångas fall innebär det att stänga av mobilen under en stund för att slippa onödiga störningsmoment. Vi är idag konstant uppkopplade och ibland kan mobilen vara en distraherande faktor när man behöver komma i plugg-mode. Sätt luren på “stör ej” och plugga på ostört!
Studieteknik för distansstudier
När du pluggar på distans så krävs det en extra god självdisciplin då det kan vara svårt att ta in allt på egen hand, utan eventuella möjligheter att diskutera det du läst eller lärt dig. Det ställer högre krav på planering och det är viktigt att man själv faktiskt tar sig tiden att göra det man ska. Ett tips är därför att försöka skapa kontakt med andra som läser eller har läst samma kurs eller utbildning för att kunna diskutera, fråga och utbyta tankar och idéer. Det viktigaste är att inte försöka fastna i en ond vana att skjuta upp och prokrastinera utan försök få det du behöver gjort så snart som möjligt. Det är oftast lättare att smida när järnet är varmt och tätt inpå en föreläsning eller liknande istället för att vänta till sista dagen.
Är du redo att börja plugga? Här hittar du alla våra utbildningar på distans.