Är du sugen på att börja plugga? Möjligheterna är många idag och det kan vara svårt att veta vad som passar dig bäst. Högskola? Universitet? Kanske på distans? Vi reder ut alternativen.
Vad är skillnaden mellan universitet och högskola?
När du läser på högskola eller universitet så går du på föreläsningar och har oftast flera tentor under en termin. I många utbildningar ingår praktik eller så kallad LIA (lärande i arbete) och ibland även utbytesterminer med andra universitet och högskolor utomlands. När du studerar på det här sättet så krävs det att du är på plats vid obligatoriska seminarium och tentor för att bli godkänd i alla delkurser men det innebär också mycket egenstudier, särskilt under perioderna med tentor.
Många tänker att universitet och högskolan är samma sak med det finns en del saker som skiljer skolorna åt. Ett universitet har tillstånd att utfärda examina på forskarutbildningsnivå vilket högskolan saknar. Högskolan kan dock utfärda examina på forskarnivå inom speciella områden men måste då ansöka om rätten att får göra det hos Universitetskanslerämbetet. Om det är en avgörande faktor för dig så bör du kolla upp vad som gäller innan du hoppar på en utbildning!
Yrkesutbildning eller universitet/högskola?
En yrkesutbildning fokuserar mycket på de praktiska delarna (de faktiska arbetsuppgifterna) som ingår i yrket som utbildningen leder till och ofta ingår praktik i en yrkesutbildning för att ge deltagarna en inblick i vad som komma skall i arbetslivet.
Universitet och högskola innebär studier som är väldigt mycket mer teoretiskt och forskningsbaserat i sin utformning. Efter en avslutad yrkesutbildning får man diplom och i vissa fall ett certifikat som visar att man är behörig medan universitet och högskola ger ut högskolepoäng.
Distansundervisning för alla
Efterfrågan på distansutbildningar ökar och fördelarna är många. Du behöver inte ta dig till en viss plats för att studera och gå på föreläsningar. Det gör att det inte spelar någon roll var du bor och behöver inte bry dig om resvägar och eventuella resekostnader. Många högskolor och universitet erbjuder distansundervisning men man är då bunden till att börja läsa då terminen startar.
Pluggar du en distansutbildning via Distansinstitutet så kan du själv bestämma när din utbildning ska starta. Du får tillgång till utbildningen i samma stund som du betalar för den och kan då börja plugga när det passar dig.
Läs mer om Distansinstitutets distansutbildningar här.