En akademisk utbildning är kanske den vanligaste typen av eftergymnasial utbildning, och är ofta teoretisk och forskningsbaserad i sin utformning. Yrkesutbildningar däremot fokuserar mycket på de praktiska delarna (de faktiska arbetsuppgifterna) som ingår i yrket som utbildningen leder till. Här reder vi ut de största skillnaderna mellan utbildningarna.
Akademisk utbildning – vad är det?
För att kunna kalla sig en akademiker behöver man ha en högskoleutbildningen via en högskola eller ett universitet. En akademiker har studerat på heltid under totalt tre år, vilket omfattar 180 högskolepoäng. En akademisk examen är det utbildningsbevis som en student kan ansöka om och erhålla efter genomgången utbildning. Den akademiska utbildningen är en teoretisk utbildning med bred kunskap och forskningsanknytning.
Olika nivåer av akademisk utbildning:
- Kandidatexamen – 3 år 180 hp (grundnivå)
För att få möjlighet att studera till en examen på avancerad nivå måste du först ha avlagt en kandidatexamen, konstnärlig kandidatexamen eller yrkesexamen på grundnivå.
- Magisterexamen – 60 hp. Hälften måste vara inom huvudområdet inkl. examensarbete på minst 15 hp.
- Masterexamen – 120 hp. Hälften måste vara inom huvudområdet inkl. examensarbete på minst 30 hp.
Yrkesutbildningar ger goda möjligheter till jobb
En akademisk utbildning är inte det enda alternativet, och det är inte något som passar alla. Det finns även yrkeshögskolor och privata yrkesutbildningar som erbjuder en annan typ av utbildning. Inom många yrkesområden är det dessutom brist på arbetskraft och stor chans att få ett jobb snabbt. För de flesta är det mer än tillgången på jobb eller lön som styr valet av utbildning. Tycker du ämnesområdet är intressant blir du mer motiverad och kurserna känns roligare och lättare att klara av.
Yrkesutbildningar är ofta specifikt inriktade på ett yrke eller yrkesgrupp, vilket ger dig det du behöver på detaljnivå för att börja arbeta direkt efter avslutade studier. Många yrkesutbildningar erbjuder utbildningar och utformningar som inte finns tillgängliga vid några andra typer av eftergymnasial utbildning.
Yrkesutbildningar hos Distansinstitutet
Läser du ett program på ett universitet eller en högskola får du en akademisk examen vilken innebär en teoretisk utbildning och bred kunskap med forskningsanknytning. Det ger inte en yrkeshögskoleutbildning eller en yrkesutbildning. Hos oss kan du däremot på ett certifikat som verifierar att du praktiserat inom det område du studerat till, vilket kan göra att du sticker ut bland mängden i jobbansökningsprocesser. Certifikatet kräver godkänt inlämnat arbetsprov vilket är olika för alla utbildningar, och är 100% valfri.
Det som gör oss på Distansinstitutet unika är att vi kan erbjuda attraktiva yrkesutbildningar helt på distans, vilket innebär att du själv väljer var och när du studerar och i vilken takt du vill bli färdig. I lärplattformen får du allt du behöver; kurslitteratur, studiematerial och en community där du kan kommunicera med andra studenter.
Här hittar du alla våra distansutbildningar.