Har du blivit antagen till din drömutbildning? Grattis! Att påbörja en ny utbildning är ett stort steg i livet och kan vara både spännande och nervöst. Vi ger dig våra bästa tips på vad du kan behöva tänka på inför skolstart. Vilken utrustning behöver du skaffa, hur motiverar du dig själv när det går trögt och hur hittar du studiekompisar?
Allt du behöver inför skolstarten – checklista
-
Identifiera din studiemotivation
Om du inte redan vet vad din drivkraft och studiemotivation är, är detta det första du bör göra innan du sätter dig i skolbänken. Fundera på varför du valt den här utbildningen och vad den kan leda till för dig och din framtid. Rita upp en målbild, till exempel när du får ditt första drömjobb. Skriv ner dina tankar och ta sedan fram anteckningarna när det känns jobbigt och tungt med studiemotivationen.
Oavsett hur stark drivkraft du har kan det bli riktigt jobbigt att studera om du inte har en bra studieteknik. Det finns många olika tips och böcker skrivna på ämnet, men det viktigaste är att du hittar en teknik som är rätt för just dig. Låt dig inspireras av våra bästa tips för bättre studieteknik, men prova dig fram för att hitta rätt.
Att vara student innebär vanligtvis inte att leva i ekonomiskt överflöd. Om du är van att jobba och få lön är det läge att tänka om. Det gäller att planera ekonomin och göra upp en budget för att få pengarna att räcka hela månaden! Kom ihåg att små förändringar gör stor skillnad över tid. Att skippa köpekaffet och investera i en riktigt bra kaffetermos, förbereda matlådor och handla second hand är enkla och tips på hur du får en student-ekonomi att gå ihop.
Kolla upp vad du behöver köpa för utrustning till första skoldagen. Troligtvis behöver du en dator eller läsplatta för att få tillgång till elektroniskt material och en väska att bära med dig den i. På Distansinstitutet kan du välja om du vill läsa eller lyssna på utbildningsmaterialet, därför kan det vara tacksamt att ha ett par bra hörlurar för att inte störa din omgivning när du pluggar. Om du gillar att anteckna för hand behöver du ett anteckningsblock och pennor i olika färger. Behöver du köpa kurslitteratur så var ute i god tid och försök handla begagnat. PS! Många böcker finns i elektroniskt format, det sparar både pengar och plats i väskan! Läs mer om hur det går till att studera på Distansinstutet här.
-
Ta kontakt med nya studiekamrater
Det mesta blir roligare om man gör det tillsammans! Dina klasskamrater kommer troligtvis vara en stor del av ditt framtida kontaktnätverk, eller rent av bli dina kollegor! Försök lära känna dem, oavsett om ni ses IRL eller digitalt på distans. Skapa en gemensam plattform och/eller chattgrupp där ni kan dela studietips eller bestämma träff för att plugga ihop. Inte sällan skaffar man vänner för livet under sin studietid.
Lycka till med dina studier! Här hittar du alla distansutbildningar från Distansinstitutet.